Sikerült-e az oroszoknak 13 hónap után megtörnie az ukrán légvédelmet?

2023. március 12. 15:09

Ez eddig a 2023-as év legintenzívebb légicsatája.

2023. március 12. 15:09
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Miközben megdelejezve figyeljük a bahmuti talajtornát, a háború valóban fontos eseményeire egy teljesen más hadiszintéren kerül sor. A stratégiai bombázókampány legutolsó epizódja több szempontból is figyelmet érdemel. A kevésbé jelentős esemény, az hogy még ha a szokásosnál egy kissé hosszabb tűzcsend után is, március 9. az oroszok több mint 90 csapásmérő eszközzel támadtak. Ez eddig a 2023-as év legintenzívebb légicsatája.

A valóban fontos esemény, amiről érthetetlen vagy talán nagyon is érthető okokból, senki sem beszél, hogy az elfogások arányszáma ez alkalommal megdöbbentően alacsony, 30% körüli volt.

Mindez hivatalos ukrán közlemények alapján.

Ha emlékezetem nem csal akkor eddig ez volt a legalacsonyabb elfogási arány a jelenlegi kampány kezdete óta, kb. a felével az átlagos elfogási aránynak (55-60%). Mindez azután, hogy nyugati légvédelmi eszközök Patriotok, NASAMS-ok, Irisek és Gepárdok érkeztek Ukrajnába. Mivel a támadásoknak csak egy töredékét hajtották végre „kivédhetetlen” hiperszónikus vagy kvázi-ballisztikus pályán érkező eszközökkel, a kudarc oka valószínűleg nem technológiai hanem rendszerszintű.

Sikerült-e az oroszoknak 13 hónap után megtörnie az ukrán légvédelmet?

Még korai lenne ilyen következtetéseket levonni. Az viszont nem kizárt, hogy a háború sorsát nem a „muzsikusok” festői rohamai, hanem ezek a száraz statisztikák fogják eldönteni.

* Muzsikusok – a Wagner cég zsoldosainak a belső használatú „beceneve”.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 13. 17:05
"Sikerült-e az oroszoknak 13 hónap után megtörnie az ukrán légvédelmet?" Nem. Sőt megtörniük sem sikerült, ha már magyarul próbált volna meg fogalmazni a cikkcímadó ember. Láthatóan nem sikerült neki.
LancelotDuLac
2023. március 13. 11:28
"az oroszok több mint 90 csapásmérő eszközzel támadtak. Ez eddig a 2023-as év legintenzívebb légi-csatája." XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD És mit foglaltak el köcsög? Mert még mindig egy éve Bakhmutnál végeznek talaj és temetkezési gyakorlatokat. xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
nemessuri
2023. március 13. 06:59
Castel egy ügynök. Ki kell tiltani a médiából is. Nekünk jogászoknak, és bíróknak megáljjt kell parancsolnunk.
rossztündér
2023. március 13. 00:08
Én nem közvetítésből, hanem közvetlenül a forrásból idéztem Putyintól. "a köré vont gyűrűből bármikor lerohanhatjátok Oroszországot" Ezt nem hiszem, hogy komolyan lehet gondolni. Aki ismeri az amerikai és NATO stratégiai doktrínát, és a tagországok bel- és külpolitikáját, annak számára ez evidens. Nem egy-két teoretikus fejtegetéseiről van szó, hanem a valóságról. Ezek Oroszország óvatos kordábantartásáról szólnak, nem megtámadásáról, meg feldarabolásáról. A kordábantartás defenzív jellegű. Ezzel szemben a lerohanást Oroszország de facto megcsinálta Ukrajnával. A donbaszi helzet azután mérgesedett el, hogy beszivárgó orosz csapatok (Girkin FSZB ezredes vezetésével) szecessziót váltottak ki. Az orosz beavatkozás polgárháborús állapotot idézett elő, onnantól a harcok néhány száz civil áldozattal. Az orosz hozzáállásról van egy kicsit durva vicc. Kohn megöli apját anyját, majd a bíróságon így védekezik: "Tisztelt bíróság, legyenek tekintettel egy szegény árvára!" Gondolj egyébként a csecsen szeceszióra és arra, hogy azt Putyinék milyen módszerekkel, és milyen áron számolták fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!