Mancs mentőkutya szobrát avatta fel Novák Katalin Törökországban

2023. március 31. 14:51

Az egész világsajtót bejárta, amikor az 1999-es izmiti földrengést követő negyedik napon élve került elő a romok alól Hatira, a török kislány, akinek életjeleit a magyar mentőkutya észlelte. A törökök a mai napig hálásak az azóta már elpusztult kutyának, és gazdájának.

2023. március 31. 14:51
null
Bakodi Péter
Bakodi Péter

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos törökországi látogatása zárásaként felavatta a magyar mentőkutya, Mancs szobrát, a nyugat-törökországi Izmitben.

Beszédében kiemelte:

a magyar-török barátság a tragédiák, veszteségek mentén erősödött meg a történelem folyamán. 

A speciális kiképzésű németjuhász az 1999-es földrengést követő mentési munkálatok során fontos szerepet játszott a romok alatt rekedt túlélők megtalálásában. Nemzetközi szenzációt jelentett, amikor Mancs a katasztrófát követő 82. órában észlelte egy török kislány, Hatira életjeleit, akit sikeresen kimenekítettek a mentőcsapatok a törmelékek alól.

Az avatáson török részről részt vett Serdar Yavuz, Kocaeli tartomány kormányzója és Tahir Büyükakın, Izmit város polgármestere. Mindketten köszönetet mondtak a magyaroknak a katasztrófa során nyújtott segítségükért. Hangsúlyozták: Mancs szobrát hálájuk jeléül emelték az egykori földrengés helyszínén. A közterület ugyancsak a magyar mentőkutya nevét viseli.

Az életét Mancsnak köszönhető Hatira Kaplan most gyermeket vár,

a közeljövőben esedékes szülés miatt nem tudott részt venni az avatóünnepségen; de nagy örömmel fogadta, hogy megmentőjének méltó emléket állítottak szülővárosában.

Fotó: Bakodi Péter
Fotó: Bakodi Péter

 

A világ különböző válságövezeteiben összesen több száz ember életét megmentő Mancs kutyának ez immár a második szobra. Az elsőt Magyarországon, Miskolcon állították, ugyanis a Spider Mentőcsoport székhelye – melynek kötelékében Mancs is szolgált – itt található.

A 2006-ban elpusztult mentőkutya gazdája, Lehoczki László azóta is aktívan segíti a bajbajutottakat.

Új mentőkutyájával, a Hope névre keresztelt németjuhásszal részt vett a 2023 februári délkelet-törökországi földrengést követő mentési munkálatokban is.

Hope segítségével sikerült élve kimenekíteniük egy ötéves kisfút a romok alól. A katasztrófában szüleit és kistestvérét is elveszítő Ahmetet tegnap meglátogatta Novák Katalin, a földrengés által leginkább érintett török városban, Antakyában.

Fotó: Sándor-palota
Fotó: Sándor-palota

Fotók: Novák Katalin stábja

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ventrotty
2023. március 31. 19:44
Ti liberális mocskos gennyládák! (huncon, armageddon, l.attasé, bunkó-j.....) Megtörtént súlyos tragédia esetét picit enyhítő körülményt, igazi hősöket ócsároltok, bele erőltetiket az idióta politikai nézetet amit képviseltek, ez szégyen! Tudom ti nem ismeritek ennek a szónak a jelentését, nem is éreztetek soha megbánást, de számítsatok rá, hogy az aljasságaitokat visszakapjátok a sorstól, kamatostól! Erre is adhattok valami "szellemes" választ, a lényegen nem változtat, szenvedni fogtok és ez nem átok, sima tény.
barany
2023. március 31. 18:53
A gyurcsányista söpredék hányingert keltően hörög.
Pierre
2023. március 31. 17:05
bohóc.
Armageddon
2023. március 31. 16:13
A törököknél, Isztambulban van egy padon könyökölő macsek szobor. Állítólag míg élt, ott sütkérezet. Azután könyvjelző lett...belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!