A földrengés magyarok által megmentett áldozatával találkozott Novák Katalin

2023. március 30. 19:21

Az ötéves Ahmetet a katasztrófát követő százhuszadik órában húzták ki a romok alól a magyar kutató-mentők, a dél-törökországi Antakyában.

2023. március 30. 19:21
null
Bakodi Péter
Bakodi Péter

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos törökországi látogatása részeként felkereste az ország földrengés sújtotta régióját.

A februári katasztrófa ötvenezer halálos áldozatot követelt. A mentési munkálatokban jelentős szerepet játszottak a magyar kutató-mentő csapatok, akik összesen 35 embert szabadítottak ki élve a romok alól. Egyikőjükkel, az ötéves Ahmettel személyesen is találkozott a köztársasági elnök, a földrengés által leginkább érintett városban, Antakyában.

A romok alatt rekedt kisfiút a februári katasztrófát követő százhuszadik órában észlelte a Hope nevű mentőkutya, majd

több, mint 8 órás munkával szabadították ki a magyar kutató-mentők,

a helyi mentőcsapatokkal együttműködésben. A gyermek jobb lába olyan súlyosan megsérült a törmelékek alatt, hogy amputálni kellet.

A kisfiú a mentési munkálatok megkezdésekor még szintén életben lévő édesanyját a heroikus erőfeszítések ellenére sem sikerült megmenteni. Ahmet kishúga és édesapja ugyancsak a romok alatt lelte halálát.

A kisfiú felnevelését apai nagyanyja vállalta magára.

Az Ahmet életjeleit észlelő Hope mentőkutya gazdája, Lehoczki László, nem először nyújt segítséget Törökországban. 1999-ben Mancs nevű mentőkutyájával részt vett az izmiti földrengést követő mentési munkálatokban.

 

Fotó: MTI

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Racskó l.
2023. március 31. 05:51
Hát szép dolog a humanitáriusság (elvégre türk kipcsakok vagyunk na!) , de azért Szabolcsba, Borsodba, vagy akár Zalába is elutazhatna ippeg néha, néha.....ha annyi romos házat és éhező rongyos embert nem is látna mint Törökországban, de bőven találkozhatna velük....
Takarító
2023. március 31. 05:31
Nem tudo ki hogy van vele, de ettől a némbertől forog a gyomrom. Értem és, hogy fényezgetgeti masgát, (harcolókkal csocsózik. pápával páuáskodik, Gbbsonnal Melleskedik, Rőptében labdázgat a a SVÉD FINN go közben meg nem VÉTO téma neki, inkább a gyerek, meg kutya, meg tragédia party, ) Orbáncos vérű, meg An kara kán, de mikor húz már egy értelmeset, vagy legalább egy kt. elnökit a köz szutykos cselédeinek hatalmas St. kata link asszonya.
Mahavira
2023. március 30. 22:08
Ha nem veszitek tolakodásnak kedves olvasók: ha nincs még ötletetek kinek ajánljátok a civil célra delegált adó 1%-otokat, jószívvel ajánlom a cikkben is említett "Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport"-ot (adószám: 18431276-1-05) Ismerem őket, sajnos szinte önsorsrontóan szerények és nem reklámozzák magukat. Pedig tényleg mindenüket erre áldozzák, s azonnal segítetek ahol kell. Lehoczki László még betegen is indul ha hívják, igazi jószívű és derék csapat.
Obsitos Technikus
2023. március 30. 21:17
Hát nem fékekért, ellensúlyokért és liftszerelőkért fohászkodtok 12 éve? Tessék, itt van nektek egy kicsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!