Nemzetközi nyomozócsoport: az orosz állam finanszírozta a herszoni kínzókamrákat

2023. március 02. 12:41

Legkevesebb 200 embert kínoztak meg a létesítményekben 10 különböző helyszínen. 

2023. március 02. 12:41
null

A közelmúltban felszabadult dél-ukrajnai Herszonban talált kínzókamrák létrehozását és működtetését az orosz állam közvetlenül finanszírozta – közölte az elkövetett visszaélések feltárására létrejött nemzetközi nyomozócsoport csütörtökön.

A háborús bűnök felderítésével foglalkozó ukrán hatóságok januárban számoltak be először kínzókamrák létezéséről, amelyeket az orosz csapatok nyolc hónapos megszállását követően, a novemberben felszabadított Herszonban azonosítottak. Beszámolójuk szerint legkevesebb 200 embert kínoztak meg a létesítményekben 10 különböző helyszínen. 

Az ukrán főügyészséggel együttműködő, uniós, brit és amerikai támogatással Hágában tevékenykedő nemzetközi nyomozócsoport közölte: a Herszonban gyűjtött friss bizonyítékok azt mutatják, hogy a kínzókamrák hálózatát az orosz állam tervezte és közvetlenül finanszírozta. A nyomozócsoport tájékoztatása szerint mintegy

1000 túlélőtől kaptak tanúvallomásokat a kínzásokról, és 400 ember tűnt el Herszonban.

A kínzókamrák finanszírozása része volt annak az orosz állami tervnek, mely az ukrán civil vezetők és másként gondolkodók „megtörésére, átnevelésére vagy meggyilkolására” irányult. Szemtanúk szerint az orosz erők egyebek mellett áramütéses és fullasztásos kínzást alkalmaztak. A nyomozócsoport szerint a kínzókamrákat orosz biztonsági ügynökségek működtették, köztük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) emberei.

(MTI)

Nyitókép: Herszoni fiú az „ünneplő” tömegben a megyeszékhely visszavétele után, Fotók: Hajdú D. András

 

Kínzókamrát alakítottak ki az oroszok Herszonban - állítják az ukránok

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint Herszon régió néhány „ideiglenesen megszállt településén" az orosz megszállók aktívan keresik az „ukrán hazafiakat". Az ukrán belügyminisztérium egykori Hornosztyivka kerületi rendőrkapitányságának épületében, Herszon régióban pedig az orosz megszállók egy kínzókamrát alakítottak ki.

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2023. március 02. 21:30
Ez így túl egyszerű, elvtársak. AZ Északi Áramlatos érveléssel párhuzamban itt azt a történetet kellene mesélni, hogy a kamrákban az oroszok kínozták saját magukat csak azért, hogy rossz színbe keverjék az ukránokat és elpártoljon mellőlük a nemzetközi közvélemény. Halkan kérdezem: minden ukránok által újra birtokba vett településen teljes erővel orosz szimpatizánsokat keresnek az ukrán biztonságiak.. AZOK SORSA MI LETT?
Lajoss
2023. március 02. 20:37
Mocskos gyilkos oroszok.
Jose
2023. március 02. 15:48
Lófaszt! Az ukrán hazafiak bizonyára mind náci mocskok voltak, ha volt ilyen kínzóizé egyáltalán. Szerintem az ukik hazudnak, nekik az nem nehéz, inkább igazat mondaniuk lenne megoldhatatlan feladat. Aztán meg nézzük meg az amcsi kínzókamrákat, meg az izraelieket, amikről persze hivatalosan "nem tudunk".
Szabó Tamás
2023. március 02. 15:26
Persze, irak-ban meg tömegpusztító fegyverek voltak, a ZNPP-t az oroszok ágyúzták, stb., stb., stb. Nem unjátok még a szégyentelen, célzott hazudozást, "nemzetközi szakértők"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!