Izraeli miniszter: Nem létezik palesztin nép

2023. március 20. 18:30

„Ez pusztán egy huszadik századi kitaláció” – véli Bezalel Smotrich pénzügyminiszter.

2023. március 20. 18:30
null

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter vasárnap a franciaországi látogatása során tartott konferencia beszédében azt mondta:

nem létezik olyan, hogy palesztin nép (...) ez pusztán egy huszadik századi kitaláció”.

Az izraeli miniszter arról is beszélt: nincs palesztin történelem és kultúra – írja a Financial Times. Smotrich aznap mondott beszédet, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak Egyiptomban, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán és a zsidó húsvét előtti eszkalációs tárgyalásokat folytassanak a béke előremozdítása érdekében. 

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök elítélte Smotrich kijelentéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtásnak minősülnek. A palesztin külügyminisztérium közleménye szerint azzal, hogy tagadják a palesztin nép létezését és törvényes nemzeti jogait szülőföldjükön, az izraeli vezetők „olyan környezetet hoznak létre, amely a zsidó szélsőségeket és a népünk elleni terrorizmust táplálja.”

A beszédről videófelvétel is készült, íme:

Nyitókép: Gil Cohen-Magen / AFP

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. március 21. 11:29
Ausztria? Az anschluss-t a lakosság többsége üdvözölte annak idején, vagyis úgy látták, hogy "minden német nyelvűnek egy országban a helye". A különböző spanyol nyelvű latin-amerikai országok nacionalizmusa ilyen etnikai-nyelvi alapon némileg nehezen igazolható - de addig bánja a kánya, amíg nem háborúznak emiatt egymással. Ugyanígy van az arab országokkal is. Viszont sajnos azt is tették... Pl. ha jól emlékszem, Chile Bolíviától vett el egy tengerparti darabot háborúval - ami csak egy példa. Szerintem ilyen esetekben nagyon kilóg a lóláb, hogy a "nacionalizmus" illetve a "nemzet" fogalma milyen manipulált, álságos és igazságtalan lehet. És így van ez a "palesztinok" esetében is. Ugyanígy problémás egyébként az USA-nak az önmagát "nemzetként" való definiálása is. Ezért is náluk nem az etnikum, hanem bizonyos politikai-ideológiai eszmények - vallásszabadság, republikanizmus - köré szerveződött ez. Bár Mexikóval szemben a nyelvi különbség is megvolt, így ezekre döntően a brit birodalommal szemben volt szükség. Mindenesetre az amerikaiak annyiban becsületesek, hogy náluk nem a "nép", hanem a "nemzet" fogalma központi tényező, mert "amerikai népről" beszélni minimum necces. Ahogyan algériai népről, vagy líbiai népről vagy libanoni népről sem lehet reálisan. Gáza és Ciszjordánia már most is egy-egy de facto államocska, amiket el lehetne ismerni, ha nem az iszlamista terrorizmus lenne a fő "államalkotó elvük" (főként Gázában). Az pedig azért az, mert az iszlamizmus van az egész "palesztinozás" mögött. Azért akarnak "palesztin államot", hogy Jeruzsálemet és környékét "megtisztítsák a zsidóktól" és újra "az igazhívők" uralkodjanak ott. De a vallásháború igénye nem eladható jól Nyugaton, ezért öltik magukra az "elnyomott palesztin nép" álcáját.
Csakislovacska
2023. március 21. 08:20
Székelyföld nem románia!
CharlieBrown
2023. március 21. 07:29
A "kiválasztott nép" az emberiség rákos daganata. Erre lett kiválasztva. A daganatot - és közvetlen környezetét - ki kell metszeni a testből a túlélés érdekében. És nagyon figyelni, ha valahol áttét képződött, azonnal hatékonyan fellépni ellene.
Pneumaticus
2023. március 21. 06:27
Vegyük már észre, hogy a 9. századi első muszlim invázió óta ARABOK települtek be oda. Utána a rövid keresztes közjátékot leszámítva folyamatos volt ott a muszlim uralom. Palesztínok természtesen nincsenek, csak így elnevezett arabok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!