Brit katonai hírszerzés: a veszteségek miatt hatvanas évekbeli páncélosokat is bevet az orosz hadsereg

2023. március 06. 11:17

Szakértők szerint ezek a veterán harcjármű-típusok sokszorosan sebezhetők a modern harctéri körülmények közepette, nincs például robbanóeszközökkel szemben ellenálló korszerű páncélzatuk.

2023. március 06. 11:17
null

A nehéz páncélozott harcjárművekben elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg hatvan évvel ezelőtt gyártott T-62-es harckocsikat is bevet Ukrajnában - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.  A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint reális lehetőség, hogy az orosz fegyveres erők elit harckocsizó alakulata, az első harckocsizó gárdahadsereg egyes egységeit is T-62-esekkel látják el a korábbi veszteségek pótlására. A brit katonai hírszerzés tudomása szerint a korábbi tervek alapján már 2021-től el kellett volna kezdeni az első harckocsizó gárdahadsereg felszerelését

az újgenerációs T-14 Armata típusú harckocsikkal. 

A szolgálat hétfői tájékoztatása szerint az utóbbi napokban BTR-50 típusú orosz páncélozott csapatszállító járműveket is azonosítottak Ukrajnában. Ez a típus 1954-ben állt hadrendbe az orosz fegyveres erőknél, és az ukrajnai háború kezdete óta most első ízben jelent meg az ukrán hadszíntéren. A brit katonai hírszerzés a londoni védelmi tárca ismertetése szerint úgy tudja, hogy tavaly nyár óta hozzávetőleg 800 T-62-es, addig raktárakban tárolt  harckocsit vettek ismét használatba. Némelyikük észlelő berendezéseit korszerűsítették, és ez nagy valószínűséggel javítja hatékonyságukat az éjszakai hadviselésben – áll a hétfői hírszerzési összefoglalóban. 

A brit katonai hírszerzés szerint azonban ezek a veterán harcjármű-típusok

sokszorosan sebezhetők a modern harctéri körülmények közepette,

nincs például robbanóeszközökkel szemben ellenálló korszerű páncélzatuk. A brit kormány január közepén bejelentette, hogy Ukrajna tizennégy Challenger 2 típusú harckocsit és hozzávetőleg harminc AS-90 önjáró löveget kap Nagy-Britanniától. A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS-90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.

(MTI)

Nyitókép: MARCO LONGARI / AFP

 

„Nagy áttöréseket senki nem fog elérni a háborúban" - Mandiner Világrend

„Az oroszok ezzel a háborúval a maradék civilizációs, kulturális befolyásukat is elhamvasztották Ukrajnában". „Egy atomhatalommal biztos, hogy jó kekeckedni? A NATO Ukrajnáért sem fog megkockáztatni egy atomháborút". - Az ukrajnai háború első évfordulóján az orosz és az ukrán katonai hibákat elemeztük két vendégünkkel. Ki milyen mértékben érte el stratégiai céljait?

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triman
2023. március 06. 16:18
A Mandi szinvonala változatlan. A képen egy T-55-ös harckocsI látható.
Da Vinci
2023. március 06. 14:38
Pancserek! Hol van már III. György??? Forog a sírjában, mikor fentről ezt a sok dilettáns puhafaxt látja!!!
Pathfinder76
2023. március 06. 13:41
Valahogy sehol semmi bizonyíték ezekről a járművekről... Sehol egy film a T62- esekről a fronton,sőt,az ukrán szuperhősök is minimum T72- eseket lőnek ki,szóval,hogy is van ez? De ha így van,akkor nem kell több fegyver az ukránoknak,akkor elég lesz,amit eddig kaptak... Mellesleg az oroszok több száz T62M- et,és T62MV- t újítottak fel 2022- ben....és szállítottak le Szíriának ..
szürkeSzarvas
2023. március 06. 13:34
Az usai deep state zsidai minden állatságot megcsináltak,amit tud.szoc.bol tanulni kényszerültünk,es az oktato maga sem hitte,hogy igaz. Ez döbbenetes-utólag is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!