Nem adják fel a reményt a Hunor mentőcsapat tagjai

2023. február 10. 11:50

Feszült várakozás, majd üdvrivalgás, összeölelkezés – ez történik, valahányszor kihoznak egy élő embert a mentőcsapatok a romok alól Törökországban.

2023. február 10. 11:50
null

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán osztottak meg részleteket arról, milyen körülmények között dolgoznak a mentőcsapatok a törökországi földrengés után. A jelentés szerint az Antakya városában lévő, hátfalára dőlt szállodába, és a környező, itt-ott még lángoló épületekbe egyre nehezebben tudnak még a legtapasztaltabb szakemberek is behatolni.

– közölték.

A két részre osztott csapat tagjai jól vannak, éjszakára sem állnak le a kutatással. Eddig tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, és huszonkilenc halottat hoztak felszínre, valamint több állatot is kimenekítettek.

A csapat egyik tagja szerint csak lassan tudnak haladni az erőgépek, huszonnégy óra alatt pár tíz métert tárnak fel, az általuk megtisztított területen még mindig áthatolhatatlan mennyiségű a törmelék, ezt a magyarok a maguk gyártotta, vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki, így haladnak centiméterről centiméterre.

– írták.

Akik még bíznak abban, hogy szeretteiket el tudják érni a romok alatt, felhívják, a kicsengő telefonokat a TEK munkatársai márik be, ezzel adva támpontot ahhoz, hogy merre induljanak a kutatók.

„Beszámolók szerint a török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a magyarok szaktudására, többször kértek már tőlük szakmai segítséget, az is előfordult, hogy az általuk mért adatokat is felülvizsgáltatták a magyar csapat műszereivel. A Hunor aggregátora az orvosok munkáját is segíti, ezekkel melegítik az infúziót” –folytatták.

Állításuk szerint az egyik legnagyobb probléma az üzemanyag pótlása, a helyiek a roncsautókból leszívott benzinnel segítik a csapatokat, de kávét, élelmet és takarókat is visznek a mentőcsapatoknak, így fejezve ki hálájukat a segítségért. A HUNOR a TEK, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség orvosaival, valamint a kint dolgozó többi magyar és külföldi önkéntes csapattal vállvetve küzd a túlélőkért. A város lakói mindeközben türelmesen várakoznak a kutatási területen kívül.

Nyitókép: Farkas Roland/ HUNOR

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovászos cipó
2023. február 10. 14:05
A Jóisten áldja meg őket.
Soós Ica
2023. február 10. 13:38
Szörnyű még olvasni is, hát még mindezt megélni.
Csak egyszerűen
2023. február 10. 13:01
Arkadas.
kolozsv
2023. február 10. 12:45
Hála és köszönet. Mindenkinek, aki ilyenkor megy és segít embertársán vagy az állatokon. Ezerszer hála.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik