Rakátacsapások érték Herszont, több halott, Zelenszkij is megszólalt

2023. február 21. 20:16

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok mintegy 20 rakétát lőttek ki a városra.

2023. február 21. 20:16
null

Orosz rakétacsapás érte Herszon egy forgalmas utcáját kedden. A robbanás legalább hat ember halálát okozta, és tizenketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közzétett fotókon utcán heverő holttestek láthatók. „Az orosz hadsereg erősen lövi Herszont. Ismét kegyetlenül gyilkolják a polgári lakosságot” – írta az elnök Telegram-üzenetében. Hozzáfűzte: „A világ egyetlen percre sem feledkezhet meg arról, hogy az orosz kegyetlenség és agresszió nem ismer határokat”. A helyi hatóságok közleménye szerint Herszont Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában tartott beszéde alatt érte a rakétatámadás.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az oroszok mintegy 20 rakétát lőttek ki a városra.

Moszkva tagadja, hogy kifejezetten polgári célpontokra lőne, de Ukrajna-szerte számos város szenvedett már súlyos károkat az orosz rakéta- és dróntámadások miatt, melyeknek sokezernyi polgári áldozatuk volt. Ukrajna novemberben foglalta vissza Herszont, nyolc hónappal annak orosz megszállása után. Ám a Dnyeper-parti nagyvárost azóta is folyamatosan lövi az orosz hadsereg.

Az ukrán oktatási minisztérium február 22-24. között, az Ukrajna elleni orosz támadás megindításának évfordulóján, a

rakétatámadások veszélye miatt távoktatást tanácsolt az ukrajnai iskoláknak

. A tárca közleményében kifejtette, hogy a megelőző intézkedést az oktatásban részt vevők életének és egészségének védelme érdekében javasolják. A háború kezdete óta ukrán iskolák százai dőltek romba az orosz támadások nyomán. Az idei tanévben csak azokban az iskolákban lehet személyes jelenléttel oktatást tartani, amelyek megfelelő óvóhellyel rendelkeznek.

(MTI)

 

***

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes
2023. február 22. 07:50
" a legnagyobb csúsztatás úgy tenni, mintha itt nem létezne orosz nagyhatalmi érdek, hanem csak valamiféle "önvédelemről" lenne szó. Érdekes módon a magyar jobboldal ezt tisztán látta. Antall már a 90-es évek elején arról írt, beszélt, hogy átmeneti az Orosz Birodalom nagyhatalmi igényekről való lemondása. Orbán Viktor beszédek sokaságát mondta el a keleti erők ellen, ti meg úgy tesztek, mintha ez megszűnt volna az elmúlt évtizedben, holott minden jel szerint csak erősödött. Ez a legnagyobb probléma szerintem, ez a mindenre kiterjedő propaganda totálisan legyengítette a magyar jobboldal immunrendszerét. És pluszban még mindig ott van, hogy egyszerűen nem igaz, hogy Putyinnak nem maradt más eszköze csak a háború. Csak a gázcsappal képes lett volna nyomást gyakorolni az európai politikára de ő mégis az erőszak mellett döntött." -én ezzel a korábbi kommenttel nagyon egyet tudok érteni
Akitlosz
2023. február 21. 23:53
Na persze. Az oroszok szerint ukrán tüzérség lőtte Herszont, kimondottan buszmegállót céloztak. Ami tipikus ukrán szokás. Lásd még a kramatorszki vasútállomás támadását is éppen akkor, amikor az evakuálandó civileket odavezényelték. https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/02/Kherson-3.mp4
akkor ki
2023. február 21. 23:03
Néha eltévednek azok a rakéták, bár én inkább ZUSA-ra irányítanám, hogy kapcsoljanak, EURÓPÁHOZ SEMMI KÖZÖTÖK, keselyűk!
elfújta az ellenszél
2023. február 21. 23:01
''Zelenszkij is megszólalt'' Miért, eddig csendben volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!