Amerikából jött, új mestersége: a baloldal hatalomátvétele Olaszországban

2023. február 27. 14:29

A félig amerikai Elly Schlein dolgozott Barack Obama kampányaiban, Soros szövetségeseként vették elő, most pedig ő lett az olasz balközép Demokrata Párt elnöke, s ezzel Giorgia Meloni kormányfő majdani lehetséges kihívója.

2023. február 27. 14:29
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Meglepetésszerű győzelmet aratott Olaszországban a balközép Demokrata Párt elnökválasztásán egy fiatal, vonalas baloldali politikusnő: a párt elnöke Elly Schlein lett, aki karakteresebb politikai üzenetekkel nyerte el a mozgalom vezetését a mérsékeltebb szárny jelöltje, Stefano Bonaccini elől.

De ki igazából Elly Schlein?

Nos, a jellemzően és hagyományosan idős férfiak uralta olasz politika egyik új arca, aki kapcsán sokan azt remélik, hogy talán ő lesz majd az, aki legközelebb a regnáló jobboldaltól visszaveszi a baloldal számára Olaszország irányítását.

Harminchét éves kora ellenére színes és szerteágazó életút és karrier áll mögötte. Elena Ethel Schlein 1985-ben született Svájcban. Olasz édesanyja balos politikuscsaládból származó jogászprofesszor, édesapja pedig Melvin Schlein amerikai politikatudós – történetesen ukrajnai zsidó származással, mely származás akár mellékszál is lehetne, ám sem Schleinnek, sem ellenfeleinek nem az (lásd később!)

Az olasz, amerikai és svájci állampolgársággal egyaránt rendelkező Elly Schlein 2011-ben végzett jogászként az ősi bolognai egyetemen. Ezt megelőzően 2008-ban és utána, 2012-ben is

Amerikában tartózkodott, Barack Obama és a Demokrata Párt választási kampányaiban önkénteskedve.

2011-ben a ProGrè nevű olasz diákmozgalom egyik alapítója lett, ami a migráció és a börtönhelyzet iránti érzékenyítésre fókuszált. 2013-ban már az olasz balos Demokrata Párt (PD) befolyásolását tűzte ki célul, az #OccupyPD kampány beindításával, ami azt szolgálta, hogy a PD-t eltántorítsák egy nagykoalíció megalkotásától.

A nagypolitikába belekóstolt Schlein meg sem állt az európai színtérig: 2014-ben megválasztották a Demokrata Párt európai parlamenti képviselőjének, ahol a Magyarországon is ismert LIBE bizottság tagja lett többek között. Az olasz politikától ugyanakkor távol került, s mivel nem értett egyet a PD új vezére, Matteo Renzi politikájával, átigazolt a Possibile (Lehetséges) nevű balos kispártba, amely a Demokrata Pártból kiábrándult politikusok tömörüléseként vonalas balos nézeteket képviselt többek között a bevándorlás és az LMBT-jogok terén.

Schlein 2019-ben nem indult el az EP-választáson, ugyanakkor 2020-ban nagy sikerrel választtatta be magát Emilia-Romagna tartomány tanácsába, ahol annak a Stefano Bonaccini tartományvezetőnek lett egy időre a helyettese, akit most, a Demokrata Párt hétvégi elnökválasztáson a szavazatok 54 százalékának megszerzésével legyőzött.

„A szociáldemokraták élnek, és készek a felemelkedésre. Világos felhatalmazást kaptam a párt megváltoztatásához. Középpontba fogjuk állítani a bármifajta egyenlőtlenség elleni harcot” – jelentette be Elly Schlein a pártelnöki győzelem utáni beszédében, hozzátéve: „Kis nagy forradalmat csináltunk úgy, hogy nem is számítottak ránk”.

Schlein fókuszában az egyenlősítő baloldali törekvések, valamint az ökológiai és feminista politikák állnak.

Azt a nézetet is képviseli, hogy az európai intézményeknek több hatalommal kell rendelkezniük a nemzetállamokkal szemben.

Feladata lesz az is, hogy a vele várhatóan bal felé forduló Demokrata Párt tisztázza viszonyát a mostanra meggyengült, de még mindig jelentős szereplő balos-populista Öt Csillag Mozgalommal, valamint a számos kisebb baloldali és balliberális olasz kispárttal. Elly Schlein lehetőségeit egyszerre könnyíti és nehezíti, hogy egy világosan jobboldali hárompárti kormánykoalícióval szemben kell föllépnie, tehát egy vonalas baloldali politikával valóban fölépítheti magát a Meloni-Salvini-Berlusconi triumvirátus fő kihívójaként. Mivel a Demokrata Párt jelenleg mindössze 17 százalékon áll, sok építkezés vár még Schleinre.

Az amúgy se csendességéről ismert olasz politikában be is indult az adok-kapok Schlein előlépése után. Carlo Fidanza, a kormánypárti Olasz Testvériség EP-képviselője közölte, Schlein programja radikális: „militáns antifasizmus, ideológiai környezetpolitika, bevándorláspártiság, szivárványideológia, feminizmus, segélyezés és társadalmi gyűlölködés. És mindez a Kína-párti Romano Prodi, valamint Soros György woke próféta támogatásával, aki már 2014-ben a nyílt társadalom megbízható támogatói között sorolta fel őt”.

Federico Mollicone, az Olasz Testvériség képviselője Schlein kapcsán annak az aggodalmának adott hangot,

s hozzátette azt is: azt reméli, hogy az olaszok megértik, van olyan párt, ami őket képviseli, „míg vannak olyan pártok is, amelyek idegen lobbik és erőközpontok érdekeit képviselik” Olaszországban.

Schlein esetében nem csak politikai nézetei, hanem származása és magánélete is téma lett Olaszországban.

A Demokrata Párt új elnöke vállaltan biszexuális, saját bevallása szerint „sok férfit és sok nőt szeretett”, így az identitáspolitikákra fixálódott nemzetközi új baloldal külön is izgalmasnak találhatja új olasz vezető figuráját.

Valamint félig zsidó származású is, ami kapcsán kissé bizarr viták alakultak ki, amikről a vezető izraeli lap Haaretz számolt be. A Haaretz emlékeztet arra, hogy az 1. világháború előtt már volt három zsidó származású miniszterelnöke is Olaszországnak, ellenben szerintük Schlein mintha rejtegetné zsidó származását. Mint Schlein fogalmazott: apja valóban zsidó, de ő saját magát nem igazán tartja annak. Az olasz jobboldalról betámadták a politikusnő arcvonásait is, amire, ahelyett, hogy kommentár nélkül hagyta volna az antiszemita kóstolgatást, inkább reagált, mondván: „nem is zsidós az orrom, hanem etruszk”.

Elly Schlein mindenesetre fölveszi a kesztyűt az olasz baloldal új vezetőjeként.

Közölte: „Nagy problémát fogunk jelenteni Giorgia Meloninak, mivel újraszervezzük az ellenzéket a parlamentben és az országban. Megszervezzük az ellenzéket a szegények védelmében, a rájuk támadó kormánnyal szemben, és megvédjük a köziskolákat is, és barikádokat fogunk emelni az egészségügyet érintő megszorításokkal szemben is” – ígéri.

Az Olaszországba érkező migránsok kapcsán pedig azt üzente: az olasz kormány célja a tengeri mentések leállítása, „pedig ezzel ellentétesen épp, hogy legális és biztonságos útvonalakat kellene teremteni, hogy minden európai ország elérhető legyen” – szögezte le az olasz baloldal új vezetője.

 

Nyitókép: Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sober
2023. december 20. 21:28
haza kell zavarni ukrajnába! ez 1 igazi lipsiglogalkomcsisorosjewishhülyetapirmocskosriha!
apoa
2023. október 27. 18:35
Fajtájának igazi gyöngyszeme....
Hoth
2023. február 28. 10:02
Azt a nyelestokát
yes_we_can
2023. február 28. 02:16
Tényleg nem zavarja a világ népeit ez a sok bib....bisex szarkeverő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!