Mint Karl Marx szteroidokon – itt vannak a reakciók az EU új tervére

2023. január 31. 14:36

Brüsszel új támogatási tervvel rukkolt elő, megjöttek az első reakciók.

2023. január 31. 14:36
null

Ursula von der Leyenék új tervet készítettek az európai iparágak megmentésére, viszont a Politico cikke szerint az európai kormányok utálják azt. A Bizottság elnöke a héten ismerteti majd az iparpolitikára vonatkozó elképzeléseit, amelynek célja, hogy a nagy gyártók és más vállalkozások versenyképesek maradjanak két „egzisztenciális fenyegetéssel” szemben: a magas energiaszámlákkal és a versenytársaknak nyújtott amerikai támogatásokkal.

Az EU-s terv központi eleme, hogy lazítsa az Unió központilag a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatások összegére vonatkozó korlátozásokat.

A kockázat a dologban az, hogy ezzel például Németország és Franciaország szabadon túlszárnyalhatják az Unió szerényebb országait, így tönkretéve az európai egységes piac alapját képző méltányossági elvét.

„Ezek a tervek az egységes piac feldarabolásának kockázatát hordozzák magukban, és megteremtik az alapot a támogatások szabad áramlásához” – mondta egy uniós diplomata. Az európai gazdaság úgynevezett egyenlő versenyfeltételei „egy hajszálon függnek” szerinte, miután a világjárvány idején és az ukrajnai orosz invázió okozta kezdeti sokk ellensúlyozására már több milliárd eurónyi állami támogatást hagytak jóvá – tette hozzá a diplomata.

Charles Michel uniós hitelekből finanszírozna egy új alapot

A POLITICO által látott következtetéstervezetben Charles Michel, a Tanács elnöke egy olyan közös uniós hitelekből finanszírozott alap létrehozásának ötletét is felvetette, amely lehetővé tenné az uniós országok számára, hogy egyenlő feltételek mellett támogassák az ipart.

Ennek kapcsán jegyezte meg egy holland diplomata, hogy az egész olyan, mint Karl Marx szteroidokon.

Robert De Groot holland nagykövet az egyik megbeszélés után nyilatkozta a Marxot emlegető mondatát.

Nyitókép: Midjourney


 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 31. 19:21
Szar gyáva csicskákként megszavazzátok majd ezt is ártópeti a vétótlan köpcös geci gazdáddal, a kéksárga rongyokba bújt novákkal együtt. Üzemanyaggal, élelmiszerrel, gyógyszerrel, kötszerrel, pénzzel tápláljátok a magyar és oroszgyilkos hohol rezsimet, a gyilkosaikat gyógyíttatjátok, a zsidó porontyaikat üdültetitek, miközben minden szarságot megszavaztok amit a pofátokba tolnak a komisszárok, annak ellenére, amit itt megint elhebegtél. Az ellenségeit csak a csicska, vagy a gyéva szar szolgálja, pénzeli. Elképesztően gyáva és csicska szarok vagytok a köpcös gecivel együtt. Szégyene vagytok a nemzetünknek.
Szerintem
2023. január 31. 19:16
Honnan jönnek az ilyen ötletek? Na jó, megpróbálom kitalálni.
peleangel
2023. január 31. 18:07
Volt egyszer egy kedves, öreg, filatróp bácsika. Azt javasolta, hogy az Unio vegyen fel tőle és a barátaitól örökhitelt és azt törlessze az idők végezetéig. Szerencsére ezt az ötletet az Unio vezetői azonnal, határozottan elvetették...
Almassy
2023. január 31. 16:53
Valaki ránézhetne már kik állnak a hitelfelvétellel folyton előhozakodók mögött és megnézni ezen bürokraták otthoni kofferjeit is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!