Ukrán nyelvi ombudsman: Be kellene tiltani az orosz nyelv használatát az ukrán felsőoktatásban

2023. január 31. 17:50

 Az ukrán nyelvnek védelmet kell kapnia az ország valamennyi felsőoktatási intézményében – vélekedett Tarasz Kreminy.

2023. január 31. 17:50
null

 Az ukrán nyelvnek védelmet kell kapnia az ország valamennyi felsőoktatási intézményében, ezért be kellene tiltani az orosz nyelv használatát az egyetemeken és a főiskolákon – vélekedett Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos az ukrán ötös csatorna egyik keddi műsorában.

Az ombudsman hozzátette, hogy levelében kérte a rektori szövetséget és az oktatási minisztériumot, hogy minősítsék »tabunak« az orosz nyelvet a felsőoktatásban. A biztos ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Kijev-Mohila Akadémia vezetése a napokban megtiltotta az orosz nyelv használatát az intézmény falain belül.

Az új normát az intézmény belső szabályzatában írták elő, amelyet január 27-én fogadtak el. Az intézményben már régóta ukrán nyelven zajlik az oktatás, az új rendelkezés viszont az egymás közötti beszélgetést érinti és

egyaránt vonatkozik a tanárokra, a diákokra és az akadémiai adminisztráció dolgozóira.

Szerhij Kvit, az akadémia elnöke a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz nyelvhasználatért nem jár büntetés, és senki sem fogja külön figyelni az emberek közötti kommunikáció nyelvét.    

Olekszij Aresztovics volt elnöki tanácsadó szerint viszont a Kijev-Mohila Akadémián hozott döntés az orosz nyelv használatának megtiltásáról alkotmányellenes, és sérti az európai uniós normákat.  A nyelvi ombudsman ezzel szemben úgy véli, hogy ebben a szabályban nincs jogsértés és nem korlátozza az oroszajkúak jogait. „A törvény szerint az ukrán diákoknak joguk van államnyelvű oktatásban részesülni” – szögezte le a nyelvi biztos.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. január 31. 20:25
"...be kellene tiltani az orosz nyelv használatát..." Be bizony! Meg az ukránok levegővételét...
LancelotDuLac
2023. január 31. 20:20
"Ukrán nyelvi ombudsman: Be kellene tiltani az orosz nyelv használatát az ukrán felsőoktatásban" - sőt, aki megszólal oroszul, kalapáccsal szétverni a fejét itagdase!!
letsgobrandon
2023. január 31. 20:08
Az ukrán nyelvet még ki sem találták.. kéne hozzá egy MTA
Robert69
2023. január 31. 19:55
Igazi EU tagjelölti hozzá állás , ettől már csak egy lépésre vannak a deportálások, lágerek, gázkamrák csak támogassátok őket balos libsik tőletek fog elsőként megszabadulni ha már nem lesztek hasznára .........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!