Orosz kémeket kapcsoltak le Szlovéniában

2023. január 30. 10:32

Más országokban is folytatták tevékenységüket, az egyikük argentin állampolgár.

2023. január 30. 10:32
null

A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) a nemzeti nyomozó hivatallal (NPU) együttműködve előzetes letartóztatásba vett két külföldi állampolgárt, akiket azzal gyanúsít, hogy Oroszországnak kémkedtek – írta a Delo című szlovén napilap hétfőn. A hírt a ljubljanai kerületi ügyészség is megerősítette.

Az ügyészség még december elején fordult a ljubljanai kerületi bírósághoz azzal a kéréssel, hogy nyomozást indíthasson két személy ellen kémkedés gyanújával. A bíróság ezt követően elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, ami 2022. december 5-én meg is történt.

Más országokban is működtek

A Delo úgy tudja: mindkét személy külföldi, nem orosz állampolgársággal és útlevéllel rendelkezik, és egyikük sem mondta a hatóságoknak, hogy lenne orosz állampolgársága. A Delo szerint egyikük argentin állampolgár. A lap arról is beszámolt, hogy a két feltételezett orosz ügynöknek bérelt irodája volt a egy ljubljanai irodaházban. A cég, amely a gyanú szerint szlovéniai működésük fedezéseként szolgált,

hivatalosan ingatlan- és régiségkereskedelemmel foglalkozik.    

A Siol internetes portál nem hivatalos információi szerint a két gyanúsított nemcsak Szlovéniában, hanem más országokban is aktív volt, és együttműködött külföldi hírszerző ügynökségekkel. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

(MTI)

A kép illusztráció (police.hu)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
westend
2023. január 30. 17:04
Remélem ürgebőrbe varrták a pendrájvokat. Az új usa-küldött minielnöknek pedig gyorsan produkálnia kell valamit a megbízók felé.
mokány
2023. január 30. 13:11
Szergely Botrafos .
Vakfolt
2023. január 30. 11:56
Ürgebőrben voltak, így buktak le.
Kristály
2023. január 30. 11:41
Ursula is kém Mischel is kém Borell is kém az EB kém. Kinek dolgoznak ?????? Európának biztos hogy nem . Amerikának dolgoznak. Börtönbe velük is és életfogytig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!