Presszóban kapták el a harminc éve keresett szicíliai maffiavezért

2023. január 16. 11:29

Reggelizett, mikor lecsaptak rá.

2023. január 16. 11:29
null

Őrizetbe vették a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet vezetőjeként ismert és 1993 óta körözött Matteo Messina Denarót, akit Palermo város utcáin, egy presszóban fogott el a csendőrség szervezett bűnözés elleni egysége hétfőn reggel. A hatóságok egy rövid videófelvételt tettek közzé, amelyen látszik, hogyan szállítják el egy fehér furgonnal a férfit.

Az akcióban részt vevő csendőrök megölelték egymást, a helyszínen álló emberek pedig megtapsolták a csendőröket. A hatvanéves Matteo Messina Denaro éppen egy presszóban fogyasztotta reggelijét. Nem tanúsított ellenállást. A közeli Maddalena nevű magánklinikára tartott, ahol hamis személyazonossággal onkológiai kezelésen vett volna részt.

Harminc éve a toplistán

Az 1962-ben született Matteo Messina Denaro harminc éve vezette az ország körözési listáit. 1994 óta a nemzetközi körözési listákon is szerepelt. A szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését, és azóta keresték a hatóságok. A keresztapa szerepét attól a Tito Riinától vette át, akit 23 év körözés után éppen harminc éve, 1993. január 15-én tartóztattak le, szintén Palermo utcáin, amikor kilépett egyik tartózkodási helyéről.

A szicíliai maffiafőnökök vezérének tartott Matteo Messina Denarót a távollétében tartott perekben többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték többek között az 1992-es szicíliai ügyészgyilkosságokért, az 1993-as bombamerényletekért, amelyeket a maffia Milánóban, Firenzében és Rómában hajtott végre, valamint a 15 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolásáért, akit Matteo Messina Denaro parancsára savban oldottak fel, mivel apja a maffia ellen vallott.

Évtizedek óta fantomkép alapján igyekeztek őt azonosítani, mivel az utolsó róla készült fénykép még fiatalon ábrázolta. Számos legenda övezte, például az, hogy szereti a fényűzést. Matteo Messina Denaro elfogása újabb csapást jelent az utóbbi évtizedekben egyébként is erősen meggyengült szicíliai bűnszervezet számára. A Cosa Nostrát ma már a calabriai 'ndrangheta helyettesíti az olasz bűnszervezetek rangsorában.

Hosszú a bűnlajstrom

A Diabolik és U' Seccu (A keszeg), valamint a Láthatatlan névvel is ismert Matteo Messina Denaro többévtizedes bujkálása során is szorosan kézben tartotta a szicíliai maffia tevékenységét, amely az uzsorától a gyilkosságokon át az állami közbeszerzési pályázatokon való részvételekig terjed, például a sziget szélenergiaparkjainak kiépítését is átszövi, ahogyan ezt a hatósági vizsgálatok bizonyították.

A hatóságok kitartó munkával a elszigetelésén dolgoztak: letartóztatása annak bizonyítéka, hogy megtört az őt övező védelmi háló. Abban a San Lorenzo városnegyedben fogták el, amelyet az egyik hozzá leghűségesebb klán vezetett eddig. Giorgia Meloni kormányfő az állam nagy győzelmének nevezte Matteo Messina Denaro elfogását. Az államfő Sergio Mattarella a belügyminiszter Matteo Piantedosinak gratulált. Ennél hosszabb idő csak egy korábbi maffiafőnök, a 2016-ban elhunyt Bernardo Provenzano elfogásához kellett, akit 38 év bujkálás után 2006-ban egy Palermo közeli tanyán tartóztattak le.

Nyitókép: Alessandro FUCARINI / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2023. január 16. 17:57
Egy pillanatra fellélegeztem, megkönnyebbültem - Na végre! - de aztán a cikket megnyitva láttam, hogy sajnos ez nem a Gyurcsány.
Akitlosz
2023. január 16. 16:06
"a szicíliai maffia tevékenységét az állami közbeszerzési pályázatokon való részvételekig terjed, például a sziget szélenergiaparkjainak kiépítését is átszövi, ahogyan ezt a hatósági vizsgálatok bizonyították." Ezek szerint máshol is van maffia, nem csak Szicíliában. Szervezett bűnözés évtizedeken át csakis jó politikai és jogi kapcsolatokkal tud fennmaradni. Politikusok, ügyvédek, bírók, rendőrök, egyéb hatóságok emberei segítik. Magyarországon is évtizedekig működött Győrben a színesfémkereskedő cigánybanda.
egynick
2023. január 16. 16:04
Egyébként ez a presszó kifejezetten kádári kifejezés. A régi kávéházak emlékét akarták eltörölni, nehogy valakinek eszébe jusson, hogy régen egy kávé mellett írók, közéleti szereplők közügyekről beszélgettek.
egynick
2023. január 16. 16:03
Presszóban, Palermóban? Arrafelé bárok vannak. Az olaszok szokás szerint nem otthon reggeliznek, hanem bárokban és nem presszókávé, hanem általában cafe latte vagy capuccino mellett. Mert tejes italokat csak délelőtt isznak az olaszok, a nagy melegben délután már csak presszókávé magában, tej nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!