Bosszút forral Putyin: így válaszolnak az oroszok az olajárplafonra

2022. december 07. 12:46

Bejelentett Peszkov.

2022. december 07. 12:46
null

Moszkva különböző válaszlehetőségeket mérlegel a Nyugat által bevezetett olajárplafonnal kapcsolatban – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

– mondta a szóvivő, aki nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap szerdán arról számolt be, hogy az orosz kormány három lehetséges válaszlépésen dolgozik, miután az Európai Unió és a G7-csoport 60 dolláros árplafont vezetett be az orosz nyersolajra. A lap szerint az elképzelések között szerepel, hogy Oroszország teljesen megtiltja a szankciókat bevezető országokba irányuló olajértékesítést, megtiltja a kivitelt az olyan szerződések alapján, amelyek az árplafonra vonatkozó záradékot tartalmaznak, vagy irányárat vezet be, amely az orosz Urals nyersolajra adható legnagyobb kedvezményt az etalonnak tekintett Brent típus ára alapján állítja be.

A Vedomosztyi szerint Moszkvában még egyik lehetőséget sem hagyták jóvá, és más alternatívákat vagy kombinációkat sem tartanak kizártnak. 

A Bloomberg amerikai hírügynökség azt írta, hogy Oroszország az árplafonra válaszul fix olajárat vezethet be, vagy megszabja a maximális árengedményt a nemzetközi márkákhoz képest.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy Moszkva minden szankcióra az érdekein alapuló, arányos választ fog adni. Hozzátette, hogy Oroszország megtanult együtt élni a büntetőintézkedésekkel.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Arab Emírségek elnökével, Mohammed bin Zajed an-Nahjannal, megvitatva vele a nyugati országok azon „kísérleteit”, hogy piacellenes árplafont szabjanak az orosz olajra, ami „ellentmond a világkereskedelem elveinek”.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Kapcsolódó cikkek

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 07. 17:31
Az oroszok helyében nem is adnék el olajat. Kivéve Magyarország.
csapláros
2022. december 07. 17:11
..."Moszkva minden szankcióra az érdekein alapuló, arányos választ fog adni."... Ebben hol van a bosszú??? Bosszú akkor lenne, ha Moszkva tetemes károkozásokkal fejelné meg a Nyugat öntökön szúrásait...Így viszont legföljebb szánakozásról lehet szó a lenézett oroszok részéről...
barnabibambi
2022. december 07. 16:20
Nos itt a tél és lehet bekapcsolni a ruszki kályhát.Nos a svábok már ismerik az egy tál ételt,a szöcske konzervet,a mosatlan ruhát,és a kukába szarnak és WC papír sincs.Ki a fenét érdekli hogy ők hogy élnek? Menjenek vissza a kőkorszakba és kapják be a dínók faxát! Minket hagyjanak békén! Ahogy látom a hírekbe azért a döglődő nyugati népek is kezdik észre venni hogy rosszabbul élnek és lassan már nincs semmi joguk ebbe a fene nagy nyugati demokráciába.
Micó
2022. december 07. 15:45
Ez a baloldal csak arra jó, hogy a Fidesz hülye antitézise legyen, amit azért tartunk fenn, hogy a szavazókat hozzánk taszítsa...Orbán ebben is Mester.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik