Izraeli történész: Ilyen problémákkal kell szembenéznie Ukrajnának és Oroszországnak

2022. december 31. 08:53

Robert C. Castel szerint a a Nyugat és az USA elsősorban a saját, és nem Ukrajna problémáit akarják megoldani.

2022. december 31. 08:53
null

Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő elemezte a háború jelenlegi állását a Neokohn oldalán megjelent írásában. A szakértő kifejtette: geopolitikai elemzőként még mindig úgy látja a háború kimenetelét, mint a háború első napjaiban, nevezetesen:

Ukrajnának még mindig aránytalanul több problémát kell megoldania, mint az oroszoknak.

„Megvédeni egy hátországot, energiát-vizet-élelmiszert biztosítani a városlakók millióinak és egybetartani egy gazdaságot meg egy társadalmat. Mindeközben meg kell vívni egy végtelenbe nyúló háborút is, egy egyre erősödő ellenféllel szemben. Mindez sokkal magasabb probléma kupac, mint katonát állítani és hadianyagot termelni” – fogalmazott.

Az elveszett terület visszaszerzése sokkal nehezebb feladat

Castel szerint a támadás problémája az elveszett terület visszaszerzésére egy sokkal összetettebb probléma, mint egy elfoglalt terület megtartásának a gondja. A szakértő úgy véli:

  • százezres nagyságrendű hadseregeket felállítani és fenntartani harmincmillió lakosból, sokkal nagyobb probléma, mint ugyanez a varázslat száznegyven millióból.
  • Energiát csempészni egy ostromlott ország fenntartására sokkal nagyobb probléma, mint néhány bőröndre való mikrochipet csempészni át a glóbusz leghosszabb határain.
  • Egy tüzérségi háborút sokkal nagyobb probléma megnyerni úgy, hogy többszörös hátrányban vagy, mint amikor a többszörös előny pozíciójából állsz neki a dolognak.

Castel szerint a fenti csak egy rövid listája a problémák és a problémamegoldás aszimmetriáinak ebben a háborúban.

„Azoknak pedig, akik folyton azt ismételgetik, hogy az ukránok mögött ott van a Nyugat és főleg az USA segítsége, azt válaszolom, hogy ezek a szereplők elsősorban a saját problémáikat akarják megoldani ezen a válságon keresztül és nem Ukrajna problémáit” – fejtette ki a szakértő.

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Langyos hurkazsír
2023. január 01. 15:26
Az USA államadóssága először haladja meg a 31 ezer milliárd dollárt 2022. október 7. 16:20 Amerika hitelfelvételeit sokáig fenntarthatónak tartották a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatlábak miatt. A kamatlábak emelkedésével azonban a szövetségi költségvetés gondjai egyre súlyosabbak lesznek. Amerika bruttó államadóssága kedden először lépte át a 31 ezer milliárd dollárt, ami egy zord pénzügyi mérföldkő az emelkedő kamatlábak közepette. Mindeközben mindenki emlékszik Biden elnök ígéretére: egy évtized alatt ezer milliárd dollárral csökkenti a szövetségi költségvetési hiányt. Mandiner.hu tik-tak-tik-tak............................................
nemecsekerno_007
2022. december 31. 18:14
Az ukik az USA négerei
fado
2022. december 31. 14:54
USA még fenn akarja tartani a konfliktust. Mivel ez az érdeke így folytatódni fog.
Málaga21
2022. december 31. 11:53
Az oroszok ha akarják, vesznek kimtől pár tízezer katonát. Ebben a háborúban nem a nyugat a mérleg nyelve, hanem Kína, meg Észak-Korea.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!