Daniel Freund örül, Verhofstadt siránkozik – nem érti az EP a brüsszeli megegyezést

2022. december 13. 18:00

Az Európai Parlament és a brüsszeli sajtómunkások teljesen össze vannak zavarodva. Összeszedtük a reakciókat!

2022. december 13. 18:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Magyarország legnagyob brüsszeli rajongója, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő örül a hazánk európai forrásairól szóló brüsszeli megegyezésnek. Twitterén ma délben azt írta, „több, mint két évvel ezelőtt az Európai Parlament megállapodást kötött az európai értékek védelme érdekében. Megszületett a jogállamisági mechanizmus. A célunk: az autokratáknak szánt EU-s pénzeket be kell fagyasztani. Olyan boldog vagyok, hogy látom működni!”

Reggel 7:40-kor ugyanakkor még nem volt ennyire optimista: „Jó reggelt egy olyan Európának, amely pénzzel védi értékeit. Túl keveset. Túl későn. De a tagállamok végre megegyeztek, hogy Orbán Viktor túl messzire ment.” Emellett hajnali 1 órakor is szentelt írást hazánknak, akkor azt írta: 

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld képviselő, aki a legutóbb – Judith Sargentini nyomdokaiba lépve – jelentést készített a magyar jogállamiságról, ennél azért optimistább.

„Hónapokba tellett, de az EU tagállamai végre megállapodtak abban, hogy megvonják Magyarország kohéziós pénzeinek 55 százalékát. Ez kulcsfontosságú lépés azután, hogy a Fidesz heteken keresztül folytatott politikai zsarolást. Dolgozzunk együtt az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal a hetes cikkely szerinti eljárásban való továbblépésen, és Magyarországi jogállamisági visszafejlődésének megállításán!” – írta a képviselő, aki ezek szerint nem tudja megkülönböztetni a három operatív program 55 százalékának (ez a kohéziós pénzek 18 százaléka) felfüggesztését a kohéziós pénzek 55 százalékának felfüggesztésétől.

Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád, az ALDE EP-frakcióvezetője ugyanakkor kifejezetten borúsan látja a Magyarországgal kapcsolatos fejleményeket. Láthatóan megrázta Eva Kaili, az EP görög szocialista alelnökének korrupciós botránya, s ezzel is összefüggésbe hozta a magyar ügyet:

– búslakodott értetlenül liberális Verhofstadt.

Elégedetlen a brüsszeli sajtó

Az Euronews – Verhofstadthoz hasonlóan – szintén látványosan elégedetlen. Szerintük a megállapodás az Európai Bizottság számára is vereség, ellenben „Budapest számára, amely sikeresen sáfárkodott vétójával a másik két fontos ügyben az EU-s források megszerzése érdekében, győzelem”.

A Reuters hírszerűnek szánt anyagában egyértelműen állította, hogy politikai alku született: „Az Európai Unió kormányai olyan alkut kötöttek hétfőn Magyarországgal, amely rendezi a 2023-as Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segélyt, és megszerzi Budapest hozzájárulását a globális minimális társasági adóhoz, cserébe az EU rugalmasságáért a Magyarországnak folyósítandó források tekintetében.”

A Deutsche Welle – az alku többi részére kevesebb figyelmet fordítva – úgy vezette fel a döntést, hogy „az EU befagyasztja Magyarország pénzeit”.

Árnyaltan látják a németek

A Frankfurter Allgemeine Zeitung árnyaltabban fogalmaz: szerintük Magyarország „egy nagy csata győztesének érzi magát”, és az alkut „kompromisszumra irányuló erőfeszítéseinek sikereként tálalja”. Hírt adnak ugyanakkor arról a 27 feltételről is, amelyeknek „meg kellene akadályozniuk azt,

Emellett azt is írják, hogy „olyan többség állt Magyarországgal szemben, amely nagyobb volt, mint amire a diplomaták korábban számítottak”, ezt pedig a Magyarország operatív programjaiból befagyasztandó összeg mérséklése teremtette meg – implicit módon tehát beismerték azt, hogy a 65 százalékos befagyasztás nem ment volna át a Tanácson.

„A FAZ résztvevői körökből úgy értesült, hogy Magyarországon kívül az ülésen egyetlen állam sem fogalmazott meg fenntartásokat a források befagyasztásával szemben – Lengyelország és Olaszország sem”, ráadásul „a német képviselő a teljes összeg befagyasztása mellett érvelt, végül aztán csatlakozott ahhoz a kompromisszumhoz, amelyet saját maga intézett el.”

A Welt szerint „átvágatott a gordiuszi csomó”, és Orbán Viktor kormánya a befagyasztott összeg csökkentésének fejében visszavonta vétóját az Ukrajnának nyújtandó hitel és a globális minimumadó kapcsán – arról nem számol be, hogy mindkét javaslatot Magyarország igényeire szabták előtte, így az Ukrajnának nyújtandó segély például már nem közös uniós hitel.

Boris Kálnoky, a Welt korábbi magyarországi tudósítója, az MCC Média Iskolájának vezetője a Twitteren úgy fogalmazott: olvasatában „Magyarország jó eséllyel megkaphatja a Covid-alap 100 százalékát”, „és a kohéziós alapok 100 százalékát”, valamint

Christine Anderson, az AfD EP-képviselője még így is túl szigorúnak tartotta a hazánkkal kapcsolatos döntést. Twitter-posztja szerint „nevetséges, hogy Orbán csak azért nem kap semmit, mert nem táncol úgy, ahogy Brüsszel fütyül”, igaz, nem teljesen világos, miből gondolja, hogy Orbán nem kap semmit.

Dave Keating, a France24 brüsszeli tudósítója úgy véli, „az EU részben engedett Orbán manőverezésének, csökkentett az EU-pénzek felfüggesztésén (a kohéziós alap 65 százalékáról 55 százalékra) cserébe azért, hogy ejtette az Ukrajnának nyújtandó új EU-segély elleni vétóját”. Ezek szerint ez a brüsszeli tudósító sem tudja megkülönböztetni az operatív programok 55 százalékát a teljes kohéziós alap 55 százalékától.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pomolosz
2022. december 14. 06:58
Az Áfa beszedésében az unióban elsők vagyunk. Az állami költségvetés nagyrésze onnan van, az már láthatóbb. Aki nem nálunk költ az nem "korrupt"? Többet vásárolsz, van pénzed. Élj is minél jobban, az állam pedig segítse a kevésbé tehetőseket.
Michel
2022. december 14. 05:54
A belgák ugyanazt művelik most is, mint Belga Kongó esetében. Sunyiságuk határtalan. Ők oktatnak minket demokráciából? Még 100 év se telt el, hogy 10 millió emberélet szárad a lelkükön, és amikor jó irányt vehetett volna Kongó sorsa, segédkeztek az első szabadon választott kormányfő meggyilkolásában. Minek vagyunk még tagok, ezeknek puncsoljunk a saját pénzünkért?
bagira
2022. december 14. 05:39
Maga az eu működése is korrupt nem csak Kaili félék , Brüsszelben a pályázati pénzeket pofára adják . Elég ha együtt üvölt a vízfej csordával , már a tőkés világ központjában az egyes országok pénzét lenyúlják . Brüsszel a tőkés országokat édes gyerekeként kezeli később csatlakozókat a keleti blokkot cselédnek nézik akik a tőkések alól kitrágyáznak oda dobott alamizsnáért.
bonafidesupraman
2022. december 14. 03:51
Zolika! Egyetlen kedves barátom ! Megszivatlak én Van, gy szopós borjúm jó étvágyú,,, Hát kikötözlek elé kicsit megsózlak ésjöhet a szekszi aktus .....Szó bebnnakad ,hang fennakad ; hatás meglásd fenomenális lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!