Célzottan a tüntető nők arcára, melleire és nemi szervére lő az iráni karhatalom

2022. december 09. 15:04

Elképesztő riport készült Iránban.

2022. december 09. 15:04
null

Orvosok szerint az iráni erők női tüntetők arcára és nemi szervére lőttek – írta meg a Guardian. Az orvosok szerint férfiak és nők különböző testrészeken szerzett lőtt sebekkel érkeztek be.

Az iráni biztonsági erők a rezsimellenes tüntetéseken részt vevő nőket célba veszik, arcukat, mellüket és nemi szervüket sörétes puskával lövik – derül ki az orvosokkal készített interjúkból.

Az orvosok és ápolók – akik a letartóztatás elkerülése érdekében titokban kezelik a tüntetőket – elmondták, hogy először azután figyeltek fel erre a gyakorlatra, hogy

észrevették, hogy a nők gyakran más sérülésekkel érkeznek, mint a férfiak, akiknek gyakrabban a lábukba, a fenekükbe és a hátukba lőtték a söréteket.

Miközben az internet elsötétítése miatt a tüntetők elleni véres fellépés nagy része rejtve maradt, az orvosok által a Guardiannek átadott fotókon testszerte pusztító sebek láthatóak az úgynevezett madársörétektől, amelyeket a biztonsági erők közelről lőttek ki az emberekre. A fotók némelyikén olyan emberek láthatóak, akiknek több tucat apró „sörétes” golyó mélyen a húsukba fúródott.

A Guardian 10 egészségügyi szakemberrel beszélt, akik figyelmeztettek a sérülések súlyosságára, amelyek több száz iráni fiatal maradandó károsodást okozhatnak. A nők, férfiak és gyerekek szemét ért lövések különösen gyakoriak voltak, mondták.

Az egyik orvos a központi Iszfahán tartományból azt mondta, hogy szerinte

„Kezeltem egy húszas évei elején járó nőt, akit két golyóval lőttek meg a nemi szervén. Tíz másik golyó a belső combjába fúródott. Ezt a 10 golyót könnyen eltávolították, de az a két golyó kihívást jelentett, mert a húgycső és a hüvelynyílás közé ékelődött” – mondta az orvos. „Komoly volt a hüvelyi fertőzés veszélye, ezért megkértem, hogy menjen el egy megbízható nőgyógyászhoz. Azt mondta, hogy éppen tiltakozott, amikor egy körülbelül 10 fős biztonsági ügynökből álló csoport körbeállta és a nemi szervébe és a combjába lőtt”.

A tapasztalataitól traumatizált orvos – aki a cikkben idézett összes egészségügyi szakemberhez hasonlóan a megtorlástól való félelem miatt névtelenséget kérve beszélt – elmondta, hogy nehezen tudta feldolgozni a stresszt és a fájdalmat, amelynek szemtanúja volt.

A többi egészségügyi szakember közül néhányan azzal vádolták a biztonsági erőket, köztük a rettegett rezsimpárti Baszidzs milíciát, hogy figyelmen kívül hagyják a zavargások megfékezésének gyakorlatát, például azt, hogy a fegyverekkel lábra céloznak, hogy elkerüljék a létfontosságú szervek károsodását.

A Teheránhoz közeli Karaj város egyik orvosa szerint a biztonsági erők „a nők arcára és intim testrészeire lőnek, mert kisebbrendűségi komplexusuk van. Szexuális komplexusuktól pedig úgy akarnak megszabadulni, hogy bántják ezeket a fiatalokat”.

A külügyminisztériumot megkeresték, hogy kommentálja a medikusok állításait, de egyelőre nem válaszolt.

Nyitókép: A picture obtained by AFP outside Iran, reportedly shows a motorcycle on fire in the capital Tehran, on October 8, 2022. Iran has been torn by the biggest wave of social unrest in almost three years, which has seen protesters, including university students and even young schoolgirls chant "Woman, Life, Freedom"./AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. február 05. 23:48
"írta meg a Guardian" Rólunk mennyit hazodozott/hazudozik a Guardian?
need-info
2022. december 10. 14:03
Milyen nép az ilyen, amelyeknek ilyen vezetői vannak? Ők választották ezt, tegyenek ellene, ha nem tetszik.
Dobrevita
2022. december 10. 00:06
Már az iráni karhatalomba is beszivárogtak soros aktivistái?
Reszelő Aladár
2022. december 09. 21:20
Na az diktatúra. Várom az itthoni orvosi jelentéseket a legutóbbi tanártüntetésről, hogy hány tüntető került detoxba, hányra néztek traumatizáló módon csúnyán és kinek ment el a hangja a sok O1G-zéstől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!