Az idegbajos Németország esete a monarchista pancserpuccsal

2022. december 09. 10:46

Számszeríjjal és karddal felfegyverzett nyugdíjas hercegek, operaénekesek és szakácsok törnek a német államrendre? Ironikus kommentárban vesézi ki a Politico a németországi puccsügy bizarr fejleményeit.

2022. december 09. 10:46
null

„A németek az idegösszeomlás szélén állnak” – fogalmaz a Politico.eu-n megjelent kommentárjának címében Matthew Karnitschnig.

A szerző emlékeztet: szerda reggel több ezer német rendőr és kommandós kezdett akcióba szerte Németországba, hogy letartóztasson 25 embert és lefoglaljon néhány fegyvert, amikkel „a hatóságok szerint ördögi összeesküvésben akarták megbuktatni a kormányt és visszaállítani a monarchiát” – áll a Politico cikkében.

Egy nappal később azonban már az látszik,

a történet inkább egy Monty Python-epizódba illene bele.

Az összeesküvők vezére egy 71 éves, hosszú hajú türingiai herceg, XIII. Henrik volt a Reuß dinasztiából, aki vadászkastélyában szervezte az ellenállást.

Konspirátor társai nagyrészt hozzá hasonlóan nyugdíjasok voltak: akadt közöttük afd-s ex-képviselőnő, visszavonult kommandós, operaénekes, tetőfedő ács és gourmet szakács is.

E titkos szervezkedők számszeríjakból, kardokból és vadászpuskákból álló arzenált halmoztak föl.

– kommentálja a Politico szerzője, aki szerint ez az egész történet leginkább a német nemzet mostani lelkiállapotára mutat rá.

Igaz, Németország nem volt mentes a terrorizmustól, a hetvenes években a Vörös Hadsereg Frakció szélsőbalos terroristái öltek meg több mint 30 embert, 2000-től kezdve pedig a Nemzeti Szocialista Underground neonáci csoportja végzett 9 emberrel. Az viszont a Politico szerzője szerint abszurd, hogy Henrik hercegék meg tudták volna dönteni a nyolcvanmilliós Németország egyébként is összetett, decentralizált szövetségi államrendjét.

Az összeesküvők a gyanú szerint először II. Erzsébet halálának napján terveztek akcióba lépni, csak akkor nem álltak még készen; egyébként pedig az volt a terv, hogy politikai tanácsot hoznak létre,

és Henrik herceg vezetésével átveszik Németország irányítását.

A Politico szerzője arról ír: nem világos, hogy ez a csapat hogyan tudta volna átvenni Németország központi intézményei fölött az uralmat, ugyanakkor a német közmédia a szerdai razziázás miatt megszakította a műsorát, hogy élőben közvetítsen „a német demokrácia halálközeli élményéről”.

Az ARD riportere, Michael Götschenberg például egyenesen arra figyelmeztetett: „Bárki, aki kineveti ezt, hibát követ el”.

A Politico kommentárjában végül emlékeztetnek: a Reichsbürgerek mozgalma, amiből a pancserpuccsisták kinőttek, úgy véli, hogy Németország Amerika vazallusa lett.

Henrik herceg, akiknek egyébként orosz barátnője van,

a portál szerint megkereste a berlini orosz nagykövetséget is,

hogy támogatást nyerjen a terveihez – de úgy tűnik, az oroszokat sem érdekelte a lehetőség.

 

Puccskísérlet: karddal és számszeríjjal döntötték volna meg a német kormányt

Emlékeznek még a Nagy Októberi Balatonszemesi Igazoltatásra? Arra, amikor a rendőrök által megállított páros - akik otthon fabrikált iratokkal furikáztak - férfitagja szembeszegült az őt igazoltató egyenruhásokkal, mondván, Magyarország valójában egy külföldön bejegyzett cég, továbbá őt nem lehet személyként igazoltatni, mert „nem vagyok személy. Ember vagyok."?

 

Nyitóképen: Kommandósok viszik el Henrik reussi herceget (BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonczoll
2022. december 10. 17:12
Valójában a médiaterelés volt a cél, ami két nem sokkal korábbi késeléses gyilkossságról volt hivatott elterelni a médiafigyelmet. Az AfD erre hivta fel a figyelmet, emiatt duplán szükség volt a média figyelmének elterelésére. Nem mellékesen az AfD-t is lehetett vele megint sározni. (És akkor lehet azon tovább röhögcsélni, hogy háromezer rendőrt kellett mozgósitani, na nem az ártalmatlan idióták lefogására, hanem a megfelelő hirverés biztositására.) Végezetül rakok ide egy német mémet (hehe, ez milyen jó), amit ma kaptam egy német barátomtól. Sajnos - micsoda meglepetés - németül van, de ha leforditom elvész a poén. https://ibb.co/gDMXdv9
Kutyaszittya
2022. december 09. 21:11
Az ukránotól lopták az ötletet. A titkos végcél pedig az, hogy az AfD-t hivatalosan is betiltsak. Már azért is, mert a komoly problémák még csak most kezdődnek.
egon samu
2022. december 09. 19:58
A járókerettel és hallókészülékekkel felfegyverzett nyugdíjasok terrorcsapata egy hajszál híján puccsolta volna a vérvörös és zöld kommunistákból álló német rezsimet. Ennél nevetségesebbé nem is tudták volna magukat tenni a hatalmon lévö USA-bérencek....
Potymog
2022. december 09. 14:43
Ezzel csináltak nekik akkora propagandát, hogyha indulnak a következő választáson, nagy valószínűséggel bekerülnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!