Az oroszok újraindítanák a gázszállítást a Jamal-Európa vezetéken

2022. december 26. 16:32

Azonban azzal számolnak, hogy csökken Oroszország idei gázexportja és gáztermelése elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt.

2022. december 26. 16:32
null

Csökken Oroszország idei gázexportja és gáztermelése elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt – nyilatkozta az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Alekszandr Novak azzal számol, hogy az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest. Oroszország gáztermelése tavaly 10 százalékkal 763 milliárd köbméterre, exportja pedig 3 százalékkal 250 milliárd köbméterre bővült. A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy 2021-hez viszonyítva a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén. Megjegyezte, hogy a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat. Oroszország 19,4 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába az idei első 11 hónapban, az idei év végéig pedig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert – tette hozzá.

Alekszandr Novak szerint a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta, nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár  de augusztusban volt 4 ezer dollár is. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy mivel

Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé.

Oroszország ezen kívül tárgyalásokat folytat a Törökországon keresztül történő szállítások növeléséről. Jelenleg Oroszország a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlaton keresztül szállít vezetékes gázt Európába, az ukrán útvonalon napi 42 millió köbmétert exportál.

(MTI)

Nyitókép: Natalia Kolesnikova / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tárkány Álmos
2022. december 26. 19:10
Hát persze! Euprópa megfagy! Ti is, nem? Meg naponta érkeznek a hírek a német, holland, francia fagyhalottak tömegeiről. Vagy nem? A ruszki meg vígan pótolja az európai kieséseit Indiába meg Bergengóciába szállítással... Most meg kuncsorog, hogy szállíthasson Európába a törökökön meg Jamalon keresztül. Ti meg félóránként beszopjátok a "Hírek egy percben"-t :-)))
fatman
2022. december 26. 18:29
Ja, tűzszünet, a szankciók enyhítése, és a gázszállítás felpörgetése, ez lenne a normál menetrend...
stug
2022. december 26. 18:16
Egyre kisebb lesz a muszka nagyarc :)))
pepita
2022. december 26. 17:51
Köszönjük nem kérjük az újraindítást inkább megfagyunk. USA majd küld nekünk és az nem véres gáz. Igaz 5x többe kerül, de megéri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!