Erdogan: Jelen állás szerint sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni

2022. november 17. 13:40

A török elnök arról is beszélt, szeretné biztosítani, hogy az amerikai és az orosz fél gyakran összeüljön.

2022. november 17. 13:40
null

„Jelen állás szerint sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni” – jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.

A török államfő erről az indonéziai Bali szigetén rendezett G20-csúcstalálkozón beszélt török újságíróknak. Az amerikai és az orosz hírszerzés vezetőinek hét eleji ankarai találkozójával kapcsolatos kérdésre válaszolva Erdogan azt mondta: a török hírszerzés vezetőjétől, Hakan Fidantól úgy tudja, hogy jelen állás szerint egyik fél sem kísérel meg atomfegyvert bevetni. „Ez újabb világháborúhoz vezet, erre ne adjunk lehetőséget” – fogalmazott, hozzátéve: országa szeretné biztosítani, hogy az amerikai és az orosz fél gyakran összeüljön.

A török elnök az interjúban az ukrán gabonafolyosóval kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Oroszország kész ingyen szállítani gabonát és műtrágyát Afrikába. A kezdeményezést illetően jelezte:

Törökország úgy járulna hozzá ehhez, hogy a búzát lisztté őrölnék és úgy küldenék Afrikába.

„Ez komolyan tehermentesíteni fogja őket” – mutatott rá. Erdogan a sajtóbeszámoló szerint egyúttal bejelentette, hogy Oroszország egy második négyreaktoros atomerőművet is építene Törökországban, a Fekete-tenger partján fekvő Sinopban. A török államfő részletekkel nem szolgált. Az Egyiptommal és Szíriával fennálló viszonyról is faggatták a sajtó munkatársai Erdogant, aki mint mondta: a politikában nincs örök harag. Kiemelte: Törökország újból felülvizsgálhatja a kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyekkel problémája van. A jövő júniusi választások után pedig akár „tiszta lappal” is tudunk indulni – nyomatékosította.

(MTI)

Nyitókép: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. november 17. 20:37
Rossz jel, ha ezt harmadik fél nyilatkozza, aki ott sem volt.
Backstab
2022. november 17. 16:58
Donerzabalo be mondta a frankot
csulak
2022. november 17. 16:13
az allas valtozhat, nem elfeledni es ez elsosorban Nyugat viselkedesetol fugg!
Alaric
2022. november 17. 15:14
Én is kinéztem az ablakon, és valóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!