Ijesztő fejlemény: Egyetlen európai ország maradt, amely nem szállít fegyvereket Ukrajnába

2022. november 02. 13:46

„Azon kevés ország között vagyunk Európában és a nyugati féltekén, amely a béke hangján szólal meg, mivel a többség eszkalációs retorikát alkalmaz” – szögezte le Szijjártó Péter szerdán.

2022. november 02. 13:46
null

Magyarország szinte egyedüliként szólal meg a béke hangján Európában, sőt az egész nyugati féltekén az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miközben a többség eszkalációs retorikát alkalmaz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Jordániában.

„Hazánk kettős nyomás alatt áll”

A tárcavezető az Ammáni Biztonsági Fórum nyitó panelbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy bár regionális fegyveres konfliktusról van szó, az súlyos negatív hatásokkal jár az egész világ számára, egyebek mellett az első valódi globális energiaválság és a kialakuló élelmezési krízis miatt.

Felszólalásában rámutatott, hogy Ukrajna szomszédjaként Magyarországon azonnal és rendkívül súlyosan jelentkeznek a háború közvetlen következményei, de a közvetett hatások is érezhetők. „Hazánk kettős nyomás alatt áll, kelet felől már több mint egymillió menekült érkezett, miközben a déli határt ostromolják, ott a hatóságok csak idén már mintegy 230 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg” – közölte.

Ráadásul – mint mondta – a helyzetet csak tovább súlyosbítják az elhibázott európai uniós szankciók, amelyek nem váltották be az ígéreteket, nem vetettek véget a háborúnak, nem kényszerítették térdre az orosz gazdaságot, ehelyett a harcok egyre brutálisabbak, Európában energiaválság alakult ki és az árak az egekben vannak.

Újabb migrációs hullám érkezhet

Erre példaként hozta fel, hogy Magyarország tavaly hétmilliárd eurót fordított energiaimportra, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig 29 milliárd euró is lehet. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a negatív következmények különösen nagy veszélyt jelentenek az amúgy is instabil helyzetben lévő térségekre, mivel az életkörülmények romlása hamar a szélsőséges ideológiák terjedéséhez és az erőszak fellángolásához vezet. Ez pedig újabb migrációs hullámokat válthat ki, ami fokozza a terrorfenyegetettséget világszerte, mivel az ellenőrizetlen emberáradat megkönnyíti a merénylők mozgását.

„Magyarország ezért abszolút érdekelt az ukrajnai békében, azonban, sajnos, azon kevés ország között vagyunk Európában és a nyugati féltekén, amely a béke hangján szólal meg, mivel a többség eszkalációs retorikát alkalmaz” – szögezte le. Hozzátette, hogy

hazánk lényegében az egyetlen európai ország, amely nem szállít fegyvereket Ukrajnába és nem vesz részt az EU kiképző missziójában,

ezért pedig a kormány támadásoknak van kitéve politikailag és a nemzetközi médiában.

A miniszter figyelmeztetett: minél előbb véget kell vetni a regionális fegyveres konfliktusoknak, ugyanis minél több ilyen zajlik párhuzamosan, annál nagyobb a veszélye egy újabb világháború kirobbanásának. Kiemelte, hogy az ukrajnai helyzet további eszkalációja nyomán könnyen kontrollálhatatlanná válhat a konfliktus.

(MTI)

Kép forrása: CHRISTIAN HAGER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 293 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Klebermann
2022. november 06. 10:29
Magyarország az egyetlen szégyenfolt Európában, és sok generáción keresztül fognak szopni a gyermekeink azért, mert mi hagyjuk ezt a hazaáruló tetű bandát a nevünkben garázdálkodni.
Gordon.
2022. november 06. 08:57
Rendben, ne szállítson Magyarország fegyvert. De ez az álszent, hazug érvelés a békéről papolással nem csak bicskanyitogató, de ostoba és átlátszó is. Miféle békéről hazudozik itt Szíjjártó? Olyanról, hogy a valódi ok nélkül megtámadottat a sorsára kell hagyni, had pusztuljon, és akkor "béke" lesz? Miközben tiz/százezrek pusztulnak el és egy országot rombolnak le, a szócső úr békepárti, azaz nem foglal állást, megtagadja a segítséget. És mit tett ez a rezsim a békéért? Szíjjártó pontosan tudja, hogy egy agresszív támadóval szemben, aki már elszánta magát a gyilkolásra-rombolásra, csak az erő szembeállítása eredményezhet tárgyalási hajlandóságot. Ez a hazug "béke" álláspont, amire való hivatkozással pont az erő alkalmazását akadályozza ez a sunyi helyezkedés, nyilvánvalóan nem segít elő valódi békét, csak olyat, mint ami a mohácsi csatatéren állt elő az ütközet után. Ez a fajta "állásfoglaslás" az agresszor oroszokat segíti, nekik kedvez. Ami a célja is. Tehát vissza a bevezető mondathoz: Ha már a "be nem avatkozás" vonala mellett döntöttek, legalább az átlátszó álszent-hazug szöveget mellőzzék! Enélkül is épp eléggé lejáratják Magyarországot a szövetségesei szemében.
Házam Hazája
2022. november 05. 17:57
Kinek marad elég fegyvere, ha beüt a fasz?
Pikkelő
2022. november 03. 10:31
Az agresszor támogatása nem a béke pártja. Szokás szerint azt gondolják, hogyha más nevet adnak neki akkor megtehetik. Minden Oroszországgal határos államban már jártak orosz tankok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!