Szent-Iványi István: Halódik a V4-es együttműködés, önsorsrontó, amit a kormány csinál

2022. november 18. 07:10

Mintha a sorozatos vétókkal és bojkottokkal direkt provokálni akarnák a többi EU-tagállamot – vélekedik a korábbi külügyi államtitkár.

2022. november 18. 07:10
null

Szent-Iványi István korábbi külügyi államtitkár volt a Klubrádió Esti gyors című műsorának vendége, ahol elmondta: szerinte az, hogy a csehek és a lengyelek is lemondtak egy jövő hétre tervezett V4-es találkozót, azt mutatja, hogy „gyakorlatilag halódik” az együttműködés.

Szent-Iványi szerint a lemondásnak az a különlegessége, hogy Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök igen kemény nyilatkozattal hárította el a részvételt. Hozzátette: tavasz óta számos visegrádi négyes egyezményt csendben, „fű alatt” elhalasztottak, inkább az volt a kivétel, amelyet megtartottak.

A SZDSZ-alapító úgy véli, ilyenkor teszik fel a szakértők a kérdést, hogy miért éri meg Orbán Viktornak ezt a politikát folytatni és a fő szövetségeseit is „elidegeníteni”

Önsorsrontó az, amit a magyar kormány csinál

– fogalmazott Szent-Iványi István. Vétóval fenyegetőznek az újabb szankciós csomagoknál is, mintha szándékosan provokálni akarnák a többi tagállamot és a Bizottságot azzal, hogy semmiben nem működnek együtt, amíg meg nem kapják a pénzeket – vélekedett.

***

Röviden megjegyzem 

Fontos leszögezni, hogy a cseh és lengyel házelnökök bojkottot hirdető nyilatkozatai a V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozójára vonatkoznak, és nem a V4-csúcsra, amely a visegrádi országok állam- és kormányfőinek rendszeres találkozója. Ez azt jelenti, hogy a házelnöki szintű találkozó marad el, nem az állam- és kormányfői szinten tartott V4-csúcs.

a V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozójára vonatkoznak, és nem a V4-csúcsra, amely a visegrádi országok állam- és kormányfőinek rendszeres találkozója. Ez azt jelenti, hogy a házelnöki szintű találkozó marad el, nem az állam- és kormányfői szinten tartott V4-csúcs.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igor Teo
2022. november 18. 20:19
Savanyú a szőlő .......kedves uram
briganti
2022. november 18. 13:46
annak mindig van bája mikor egy szdszes szardarab a v4-ekkel töri száját.
Reszelő Aladár
2022. november 18. 12:39
Pista, ha én lennék az EU és lógnék neked 18 milliárd Euróval, amit nem akarok odaadni neked, mert rondán engeded fel a kuplungot reggelente, akkor mit mondanál? Főleg, hogy igéretet tettél, hogy megtanulsz rendesen autót vezetni. Majd amikor bekopogsz, hogy megvagy és tudsz szépen vezetni, én meg kitalálom, hogy rondán nyírod a füvet a ház előtt és tavaly évek óta nem söpröd megfelelően a járdát.
dezilluzionista
2022. november 18. 12:21
Pontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!