Scholz megkérte a kínai elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Putyira

2022. november 05. 18:27

„Kína nagy jelentőségű ország, és felelős a békéért a világban” – fogalmazott a német kancellár.

2022. november 05. 18:27
null

Olaf Scholz német kancellár pénteken arra kérte Kínát, hogy gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében. A német vezető Hszi Csin-ping kínai elnök mellett tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is. Utóbbival közös sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, mindkettőjük szerint elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik.

– fogalmazott Scholz.

A német kancellár szavai szerint Berlin és Peking a messzemenőkig egyetért abban is, hogy a nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg. Olaf Scholz visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, és aláhúzta:

A kínai miniszterelnök beszédében arra mutatott rá, hogy a szembenálló feleknek a béketárgyalások újrakezdésére kellene törekedniük.

Olaf Scholz utána még kitért arra is, hogy az éhínség nem válhat fegyverré, így arra kérte Putyint, hogy hosszabbítsa meg a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítási megállapodást, amely november 19-én lejár. 

(MTI)

Nyitókép: KAY NIETFELD / dpa Pool / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2022. november 06. 05:28
Kína meg szarik rá.
nagykutya
2022. november 06. 04:58
Ki az a Putyi ? Puli kutyi?
sorivo4
2022. november 06. 00:53
Ezeknek a nyugatiaknak mániájuk, hogy mindig nyomást kell gyakorolniuk valakire. Ha Kína ilyen lenne, már agyon lennének nyomva.
Dezsőke
2022. november 05. 21:21
NEW EUROPEAN UNIO !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!