Nógrádi György: Vajon mely szomszédait akarja majd Ukrajna katonailag zsarolni?

2022. november 20. 13:47

Abból indulnak ki, hogy a nyugati fegyverekkel majd a szomszédaikat zsarolni tudják – fogalmazott a szakértő.

2022. november 20. 13:47
null

Egy újabb világháború szélén áll az emberiség. Szakértők azt mondják, hogy egy újabb hidegháború elé nézünk. Ha e kettőből kell választani, akkor minden problémája ellenére is az utóbbit, a hidegháborút kell választani – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Nemrégiben sor került a CIA főigazgatójának és az orosz hírszerzés, az SZVR főigazgatójának törökországi találkozójára, ahol elvileg nem tárgyaltak Ukrajnáról. Akkor miről beszélhettek? – szögezték a kérdést Nógrádinak.

A szakértő elmondta:

 A valóságban azonban az kellett, hogy legyen az egyik téma, hiszen rengeteg mindenről kellett tárgyalniuk: többek között az ukrán gabonaszállítmányokról. Az ukránok ugyanis azt közölték, hogy az oroszok éhínséget idéznek elő a világban”.

Hozzátette: „Igen, de ehhez az is hozzátartozik, hogy az ukránok a gabona döntő részét a fejlett világnak adták el, mert ott lehetett azonnal pénzhez jutni. Mindez azt mutatja, hogy nagyon sokféleképpen magyarázza a két oldal az eseményeket. Mind az oroszok, mind pedig az ukránok elképesztő mértékben hazudnak.

Ezután leszögezte: Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a napokban azt mondta, hogy ha véget ér a háború – feltéve, ha győznek, teszem hozzá –, akkor Ukrajna lesz a térség meghatározó katonai hatalma és ettől kezdve érvényesíteni fogja érdekeit. Abból indulnak ki, hogy azokkal a nyugati fegyverekkel, amiket ingyen kaptak, és a nyugati kölcsönökkel, amiket soha nem fognak visszafizetni, azzal majd a szomszédaikat zsarolni tudják – mindez több, mint furcsa. Ettől kezdve, mint egyetemi tanár mondom – mert a politikusok ilyet nem mondhatnak ki –

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 21. 19:47
"vajon melyek lesznek azok a szomszédai, amelyeket Ukrajna katonailag akar majd zsarolni?" Akkor kimondom én: Magyarország. Elsősorban. De mindenki más is. A lengyelek, a szlovákok, a románok és mindenki, aki a környékükön él. Mindannyiuk fölött uralkodni szeretnének majd. Ez a tervük a győzelem utánra. Ha győznek.
sorivo4
2022. november 21. 19:43
Ja, régiós hatalom akarnak lenni. Ahogy azt már előirányozták. Mi meg azt irányozzuk elő, hogy azok a büdös életbe se lesznek.
Innogreen23
2022. november 21. 06:15
Ukrajna és a 22-es csapda esete. Mint azt a világtörténelem számtalanszor bebizonyította, a háborúkat nem a csatatéren nyerik meg. Kimondottan jól működő nemzetgazdaságra van szükség, egy ütőképes haderő fenntartásához. Ezzel ugye Ukrajna nem igazán rendelkezik. Deffenzív, offenzív haderő. Alapvetően két típusú hadsereg létezik. Támadó és terület védő. Köszönő viszonyban sincs sem alkalmazott technika, sem kiképzés, sem hadtáp tekintetében. Ukrajna védelmi fegyvereket kap, első sorban légvédelme megerősítése céljából. Támadó haderő és fegyverzet híjján Ukrajna bárkit fenyegethet és támadhat gyaníthatóan méretes pofára esés lesz a vége.
Szeredai
2022. november 20. 22:22
Ukrajnát megszállási övezetekre kell felosztani és demilitarizálni kell. Az oroszok a felét, törökök, lengyelek negyedét-negyedét. Ukrajnát, mint állami entitást jogutód nélkül meg kell szüntetni. Kárpáralját Magyarországhoz kell csatolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!