Felfüggesztett börtönre ítélnék egy náci haláltábor egykori titkárnőjét

2022. november 22. 16:04

A 97 éves Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy bűnrészesnek tekinthető mintegy 11 ezer ember halálában.

2022. november 22. 16:04
null

Két év felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz az ügyészség a stutthofi náci haláltábor egykori titkárnője ellen – közölte az észak-németországi Itzehoe város bírósága.

A 97 éves Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy bűnrészesnek tekinthető mintegy 11 ezer ember halálában, akik a ma Lengyelországhoz tartozó Sztutowóban, a stutthofi koncentrációs táborban vesztették életüket. Történészek adatai szerint a Gdansk közelében található táborban összesen mintegy 60 ezer embert gyilkoltak meg, zsidókon kívül, lengyel partizánokat és szovjet hadifoglyokat is.

Amint a vádbeszédben elhangzott:

a kivégzések idején 18 éves vádlott a táborparancsnok, Paul Werner Hoppe titkárnőjeként fontos pozíciót töltött be,

mivel a tábor napi működtetése is hozzá tartozott. A 2021 szeptemberében kezdődött per érdekessége hogy a vádlott már az első tárgyalási napon megszökött, de néhány órával később elfogta a rendőrség.

A per egyike a Németország második világháborús eseményeivel foglalkozó utolsó eljárásoknak. A német igazságszolgáltatás a második világháború vége után 77 évvel is kitartóan és szigorúan igyekszik felkutatni a még élő náci háborús bűnösöket.

(MTI)

Fotó: BARTOSZ SIEDLIK / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mad24
2022. november 22. 21:55
A tábor építőit is el kell ítélni...sőt a favágókat,asztalosokat,fémipari munkásokat...mind mind segített és részese volt a tábor működtetésének!!! Talán találnak még élő embert,hogy ezt az agybajt folytassák!!! Betegek!!!
osbehemot
2022. november 22. 20:47
Az antiszemitizmus pedig megint egyre nő. Vajon mi lehet az oka?
Brandon the great Negro
2022. november 22. 19:16
Lám nálunk a diktatúrában Biszku Béla nem úszta meg ennyivel! Vagy várj csak.....
Akitlosz
2022. november 22. 19:00
A Mandiner tulajdonosai imádják az ilyesmit. Ma már egyre nehezebb holokausztolni, kezdetben az volt a Mandiner egyik fő profilja, ezért át állt az LMNOPQ-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!