Amnesty: Sörétes puskával gyilkolják a rendőrök a tüntetőket Iránban

2022. november 29. 21:37

Olvasói felvételek szerint könnygázpalackokat, valamint műanyag- és gumilövedékeket is bevetnek a tiltakozók ellen.

2022. november 29. 21:37
null

Az iráni biztonsági erők széles körben használtak sörétes puskákat az országszerte kirobbant tüntetések elfojtására. Az Amnesty International szerint mintegy 20 tüntető halt meg, miután egy-egy ilyen fegyver megsebesítette őket – számolt be a France 24 Observer.

 Az iráni Forradalmi Gárda milíciájának, a Baszidzsnak egy tagja a portálnak arról is beszámolt, hogyan képezik ki a biztonsági erőket a tüntetések megfékezésére. Az iráni biztonsági erők minden egysége használ puskát: a rohamrendőrség, a civil ruhás rendőrség és a Baszidzs tagjai is.

– ismertették.

Iránban azonban nem így használták őket.

A Baszidzs egyik tagja névtelenséget kérve arról számolt be, hogy részt vettek egy néhány óráskiképzésen, ahol azt tanították meg nekik, hogy miként kell bánni  a nem „harci fegyverekkel”. „De a képzésünk haszontalan volt. A tüntetéseknek semmi köze ahhoz, amire kiképeztek bennünket. A kiképzések során azt mondták nekünk, hogy lőjünk a földre, ha túl közel vagyunk a célponthoz. De a tüntetéseken senki nem ezt teszi. Igyekszem nem eltalálni a tüntetőket. A földre vagy más irányba lövök, hogy megijesszem és meghátrálásra késztessem őket. De nem mindenki olyan, mint én. Az egységem tagjai azért céloznak az emberekre, hogy mellkason vagy fejbe lőjjék és megöljék őket” – mondta el a milicista.

Az France 24 Oserver arra kért az irániakat, hogy küldjenek nekik képeket a tüntetéseken használt lőszerekről. Több mint 100 fotót és videót kaptak 30 különböző demonstrációról. A képeken könnygázpalackok, műanyag és gumilövedékek, valamint Kalasnyikov támadófegyverekből származó lövedékek voltak láthatóak.

Nyitókép: YASIN AKGUL / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2022. december 01. 18:25
Abból kell kiindulni, hogy ezek a debil faszok miket hazudoznak Magyarországról! Vélhetően ez a hír is pont annyira igaz!
Krupp Skya
2022. november 30. 14:23
Van erre egy jó kis liberális mondás: Minek mentek oda?
csjanos
2022. november 30. 12:01
...irán a ripacs gyurcsán 2006-os módszereit vette át....szerényebb kivitelben...pfuj
Brandon the great Negro
2022. november 30. 11:48
A gumilövedékes puska kiköpött pumpálós shotgun. Lásd 2006 ősze, Budapest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!