Katarból kaphat óriási mennyiségű LNG-t Németország

2022. november 29. 10:38

A megállapodás legalább tizenöt évre szól.

2022. november 29. 10:38
null

Katar megállapodott Németországgal cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról – jelentette be Szaad Serída al-Kaabi katari energiaügyi miniszter kedden Dohában.

A Perzsa-öböl mentén fekvő ország 2026-tól évente akár kétmillió tonna LNG-t szállíthat Németországnak.

A megállapodás legalább tizenöt évre szól. Katar a Conoco Phillips amerikai vállalatnak adja el a gázt, amely elszállítja Rász Laffánból a Németország északi részén található Brunsbüttel kikötőjéig.

Kaabi elmondta, hogy további gázszállítási tárgyalások zajlanak Katar és német vállalatok között. Németország egyebek mellett hajón szállított LNG-vel igyekszik kiváltani az orosz vezetékes gázt, és hét terminált épít cseppfolyósított földgáz importálásához. A tervek szerint 2023 végére valamennyi üzembe áll majd. Kapacitásuk együttvéve meghaladhatja az évi 30 milliárd köbmétert.

Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben,

2021-ben érkezett az Északi Áramlat-1 földgázvezetéken Oroszországból.

Katar a világ egyik legnagyobb LNG-exportőre. Oroszország és Irán után az emírség rendelkezik a legnagyobb gáztartalékkal a világon. Németország eddig elsősorban az Egyesült Államoktól jutott cseppfolyósított földgázhoz Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2022. november 30. 09:22
A szállítás három év múlva kezdődik, a német fogyasztás kb 3 százaléka lesz. Mégis elérte Katar, hogy most, még a VB ideje alatt írják alá a szerződést, ami minimum egy arculcsapás az erkölcsi magaslatról prédikáló német politikának. Úgy tűnik hogy tényleg minden molekula gáz számít.
Akol Peter
2022. november 29. 23:02
Az újságíróknak miért nem kell érteni még a középiskolás matekhoz sem? "2026-tól évente akár kétmillió tonna LNG-t szállíthat Németországnak." Hát már mindenki meghülyült? a 2 millió tonna LNG az csak 1,2 milliárd normál köbméter földgáz. Amikor "csak" Magyaroszág éves fogyasztása 10,5 milliárd normál köbméter. És csak 4 év múlva. Hát ez lósz@r. mindenkit hülyére próbálnak venni? Aztán csúsztatva kiderül hogy 30 milliárd köbméter kapacitás épül ki, de a másik végén és ez csak a kitárolási kapacitás nem a szolgáltatás. És ez még csak a fele annak amit tavaly az oroszoktól vettek. És arról sem beszélnek, hogy ez önköltségi áron 4 -5 szörösébe kerül mint a vezetékes gáz.
Ólat a trolloknak
2022. november 29. 18:49
Majd. Egyszer. Mi már évek óta kapunk.
bagira
2022. november 29. 15:46
Közben a németek szájába folyt az orosz olcsó gáz-olaj , nem kell . Ebből is látszik németek gyűlölködő háborúpátiak mindenkit eltipornak leigáznak . Világháborúk hozzájuk köthetők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!