Jeszenszky Zsolt: DeSantis esélyesebb 2024-ben, mint Trump

2022. november 10. 07:05

A politikai hobbista szerint a kérdés már csak az, hogy a volt elnök egója hajlandó-e ezt elfogadni.

2022. november 10. 07:05
null

Most nem a Baranyi Krisztinával kapcsolatos korábbi kijelentéseiről, hanem az amerikai félidős választásokról kérdezték Jeszenszky Zsoltot a Hit Rádióban.

Jeszenszky: Elmaradt a várt republikánus áttörés

A jobboldali megmondóember szerint elmaradt a várt republikánus áttörés. Két államot kiemelve elmondta: Pennsylvaniában a demokrata jelölt – annak ellenére, hogy nemrég egy stroke-on is átesett – elég magabiztosan behúzta a hagyományosan billegő államot, míg Floridában – amely sokáig szintén egy billegő állam volt – Amerikában ritkán látott fölénnyel, 60 százalékkal nyert Ron DeSantis republikánus kormányzó.

Sikerét elemezve Jeszenszky elmondta:

a szigorú covid-politika ellenzése csak az egyik összetevője lehet DeSantis nagy győzelmének, 

amelyhez az is hozzájárulhatott, hogy az államban nincs se előzetes, se levélszavazás, csak a választás napján lehet leadni a szavazatot, így a választási csalás esélye lecsökkent.

Jeszenszky szerint egy demokrata médiatúlsúly mellett az elmúlt 40 év legrosszabb kormányzati teljesítménye ellenére sem büntették meg a szavazók a Demokrata Pártot, amiből a liberálisok levonhatják azt a következtetést, hogy nem kell változtatni a politikájukon. A republikánusok viszont megtalálhatják a pozitívumot abban, hogy a média-és popkultúrális hátrány ellenére is ki tudják hozni döntetlen közelre a választásokat.

Szóba került Donald Trump is. Jeszenszky egyetértett azokkal, akik szerint

a választás legnagyobb vesztese a volt elnök.

Ugyanis a Trump által támogatott jelöltek nagy része vereséget szenvedett, ráadásul DeSantis személyében kapott egy komoly kihívót az elnökjelölti versenyben.

„Az a helyzet, hogy innen pláne látszik ezzel a győzelemmel, hogy 2024-ben DeSantis sokkal esélyesebb elnökjelölt. A kérdés, hogy Trump egója képes-e ezt elfogadni, és be tud-e állni Ron DeSantis mögé. Ha igen, akkor szerintem nem nagyon van kérdés, hogy ki nyer 2024-ben. Ha nem, akkor sincs kérdés, mert akkor a demokraták nyernek” – mondta Jeszenszky.

A beszélgetést az alábbiakban hallgathatja vissza:

Nyitókép: AFP / Nurphoto / Paul Hennessy   

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2022. november 10. 13:02
Ha a kecskebaszó zsóti mondja, biztos úgy van.
P. Savoiardes
2022. november 10. 11:40
Úgy gondolom azzal, hogy trump két éve nem tudta a folytatáshoz megnyerni a választást, az amúgy sem egyszerű személyisége mellé a rá pakolt hiszterikus ördögi karakter és Capitolium balhé súlyával az o politikai esélye elment. Nehéz lenne elhinni, hogy amerika elbirna meg egy ilyen melyen gerjesztett gyűlöletu megosztottságot. Max arra volt jó a karaktere, hogy felrázta a republikánusokat. Logikus egy konszenzusosabb karakter felbukkanása és esélye.
Gyugyesz
2022. november 10. 11:07
De Santis-t 100 amerikaiból 5 ismeri. 100 republikánus szavazóból 20. A neve egy amerikai számára nem amerikai. Én Trumpban hiszek, meg abban, hogy a levélszavazat rendszert meg kell szüntetni, akár erőszakosan is.
levig79
2022. november 10. 10:11
Én úgy tudom, a Trump által támogatott jelöltek 174 - 9 -re hozták a választást. Ez mióta rossz? OK, Pennsylvania nagy égés Oz-zal, de ezt ne hasonlítsuk Floridához, ahol DeSantis hazai földön, korrekt szavazatszámlálással nyert. Pennsylvania már 2020-ban is nagyon gáz volt a csalások miatt, most is az. Nyerhetetlen, egy macskát is megszavaznak ha kékben indul. Szerintem Jeszi kicsit hamar tűzbe jött, DeSantis-t én is bírom, de félek ő is az estabilishment része. Trump nem tudja befogni a száját amikor kéne, viszont 2 év alatt nem tudják leszedni a sakktábláról. Inkább kéne mellé egy profi, megbízható tanácsadó, aki a megfelelő pillanatban elnémítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!