Elhunyt Pákh Tibor

2022. november 18. 20:35

A kommunizmusellenes aktivista 98 éves volt.

2022. november 18. 20:35
null

98 éves korában meghalt Pákh Tibor jogász, műszaki fordító, politikai fogoly, kommunizmusellenes aktivista.

Halálhírét Svédországban élő unokaöccse erősítette meg a Mező Gábor által szerkesztett halozat.hu-nak. „Pákh Tibort a létező összes eszközzel megpróbálta elpusztítani a diktatúra – a kivégzést leszámítva” – írta róla Mező, hozzátéve: „megtörhetetlen hősként örökre velünk marad. Mert nem Kádár János, hanem Pákh Tibor népe vagyunk”.

Pákh Tibor életéről bővebben Mező Gábor posztjában olvashat, itt.

Százszor elektrosokkoltak, mert elutasítottam a rendszert - Pákh Tibor forradalmár a Mandinernek

„Kádár a politikai foglyok létezését is letagadta" - mondja lapunknak Pákh Tibor '56-os hős, aki a pártfőtitkár hazug 1963-as nyilatkozata után a börtönben éhségsztrájkkal kezdett akciózni. Pákh a Kádár-rezsim élő lelkiismerete lett a rácsok mögött is, megtörésére a pszichiátriai kényszergyógykezelés eszközeit politikai célra vetették be. Öt éven keresztül elektrosokkolták, hogy politikai meggyőződésének feladására kényszerítsék.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uga Buga
2022. november 19. 13:01
A kapitalizmus, a "csoda demokrácia" bizony giotin-nal és vérrengzéssel indult. Egész falvakat irtottak ki, csak mert király-pártiak voltak. Egy rendszert megítélni tehát csak a kezdete alapján ostobaság! A kádárrendszer konszolidált időszakát, ha reálisan szemléljük (a kezdeti terrort és önkényt mellőzve- ami tényleg lehetetlen egy egy áldozat részéről...), akkor bizony ellentmondásba keveredhetünk; Voltak hajléktalanok? Munkanélküliek? Ingyenes volt az autópálya, az oktatás, az egészségszolgáltatás? Szabad szombat! Járható utak! Mikor volt az első szívátültetés? Volt várólista? Ganz művek. Ikarusz. A magyar ipar, kullogott a nyugat után de volt, és volt csúcson is: Tungsram, stb. A virsliben pedig szalonna, kalocsai édes-nemes paprika és hús volt, nem pedig szintetikus színezék, ízfokozó, szója és bambuszrost adalék valamint kormosvíz mint füstaroma! Nem vágyik senki sem vissza a volt rendszerbe, de e pénz- és nyereségszempontú, négy-műszakos rabszolga-, és közmunka rendszer bizony elég sivár! Pákh bácsi szerintem mint nyakas kulák rugalmatlan volt. Hős volt, tisztelet és főhajtás felé!
Ben Jeremiah
2022. november 19. 07:32
Mostmár az angyalok mellől dolgozik Magyarországért. Eggyel több nagy közbenjárónk van.
stug
2022. november 19. 07:26
Megélhette Kádár Viktor felemelkedését.
Kondoros
2022. november 18. 21:54
Gulyás Gyula készített portré - dokumentumfilmet az életéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!