Az ellenzék kinevette a brit kormányfőt, amikor a brexit előnyeiről beszélt az alsóházban

2022. november 30. 15:54

Rishi Sunak büszke arra, hogy támogatta a brit kilépést az EU-ból, mivel a brexit tette lehetővé, hogy Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonja saját határait.

2022. november 30. 15:54
null

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint helyes döntés volt Nagy-Britannia részéről a távozás az Európai Unióból (Brexit). Sunak a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette azt is: büszke arra, hogy annak idején a Brexitet támogatta. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson országos átlagban a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe. Rishi Sunak miniszterelnököt a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) frakcióvezetője, Ian Blackford arról kérdezte: Sunak mikor látja be, hogy a brexit a brit gazdaság válságának egyik jelentős, hosszú távú okozója. 

A válaszadók 56 százaléka – az átlagon belül a skótok 71 százaléka – nevezte hibás döntésnek a Brexitet

Válaszában a konzervatív párti brit kormányfő úgy fogalmazott: büszke arra, hogy támogatta a brit kilépést az EU-ból, mivel a brexit tette lehetővé, hogy Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonja saját határait. Ezt a kijelentést az ellenzéki frakciók hangos nevetéssel fogadták, mivel a brit statisztikai hivatal (ONS) éppen e héten tette közzé, hogy a júniussal zárult egy évben meghaladta a félmillió főt – és ezzel rekordra emelkedett – a Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás. 

A kormányfő azonban úgy folytatta, hogy a kilépéssel lehetővé vált Nagy-Britannia számára a brexit kínálta gazdasági előnyök kihasználása is, köztük a dereguláció és az önálló kétoldalú kereskedelmi szerződések megkötése világszerte. Sunak szerint mindez a brit gazdaság növekedésének hajtóereje lesz. Hozzátette: Nagy-Britanniában kezdődött el

a világon a leghamarabb a koronavírus-járvány elleni oltási kampány,

és ezt is a brexittel elnyert szabadság tette lehetővé. 

Reagálásában Blackford emlékeztette a brit kormányfőt arra, hogy a legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov legutóbbi országos felmérésében a válaszadók 56 százaléka – az átlagon belül a skótok 71 százaléka – nevezte hibás döntésnek a brexitet, és ez rekord a népszavazás óta eltelt időszakban. 

A kormány mereven elzárkózik az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának engedélyezésétől

Az SNP frakcióvezetője megkérdezte, hogy mindezek ismeretében a brit kormány lehetővé teszi-e a függetlenné válást Skócia számára, annak érdekében, hogy Skócia önállóan visszaléphessen az Európai Unióba. Válaszában Sunak csak annyit mondott, hogy ő tiszteli a demokráciát, és éppen ezért tiszteletben tartja az EU-tagságról rendezett népszavazás eredményét is. A skót függetlenségről nyolc éve már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A skót függetlenségi népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról hat éve tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután az EU-népszavazáson a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy

az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta rendszeresen hangoztatja azt a véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kiszakította az Európai Unióból. A brit kormány azonban mereven elzárkózik az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának engedélyezésétől, és a brit legfelsőbb bíróság minapi végzésében kimondta, hogy a skót parlament London beleegyezése nélkül, önállóan nem alkothatja meg az újbóli referendumhoz szükséges törvényeket.

(MTI)

Nyitókép: A brit parlament által közreadott kép Rishi Sunak brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. november 23-án.MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. november 30. 17:15
Az unió is olyan minr a házasság és a meleg fürdő: aki kinn van bekivánkozik, aki benn van, kikivánkozik.
simonvitéz
2022. november 30. 16:47
Nos, ez ott mindennapos, a normál ugymenet része. Az elit egy Sunakot tett oda, hogy sumak módon visszavezesse Nagy Brittanniát az EU-ba.
zsiráf
2022. november 30. 16:43
A brit munkáspártot a választásokon az Usa- ból támogatták.
dezilluzionista
2022. november 30. 16:41
Önsorsrontás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!