Alkotmányba foglalta a francia nemzetgyűlés az abortuszhoz való jogot 

2022. november 25. 10:58

Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen is igennel szavazott.

2022. november 25. 10:58
null

337 igen, 32 nem és 18 tartózkodás mellett elfogadta a francia parlament alsóháza az abortuszhoz való jog alkotmányba való foglalását. A radikális baloldali párt és a kormánypárt által támogatott javaslat szembemegy az Egyesült Államokban és Európa több országában érvényesülő trenddel, ami szűkíti vagy tiltja a művi terhességmegszakítást – számolt be az Euronews

A portálon azt írják: az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalásával a francia törvényhozók megerősítették annak védelmét azzal a trenddel szemben, ami az Egyesült Államokban és Európa több országában is egyre nagyobb teret kap: vagyis hogy

szűkítik, korlátozzák, esetleg teljesen betiltják a művi terhességmegszakítást.

Februárban a nemzetgyűlés már elfogadott egy törvényt, melyben a művi terhességmegszakításhoz való jognak a terhesség 12. hetéről a 14. hétig való meghosszabbításáról döntöttek. 

Marine Le Pen is támogatta

Korábbi álláspontjával ellentétben Marine Le Pen is támogatta a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalását. Le Pen és pártja, a Nemzeti Tömörülés

korábban ellenezte a radikális baloldali javaslatot mondván, hogy ez a jog nincs veszélyben Franciaországban.

A pártot számos bírálat érte nem egyértelmű álláspontja miatt, ezért Le Pen hétfő este önálló javaslatot nyújtott be a törvényhozásnak az abortuszról.

A politikus közleményében azt írta, szerinte tévút vitát nyitni a kérdésről, miután „ha az Egyesült Államokban létezik is (vita), Franciaországban nem”. Ettől függetlenül szükséges „alkotmányos szintre emelni az abortuszt illetően meglévő intézkedéseket”, azért, hogy „csak alkotmányos reformmal lehessen őket megváltoztatni”.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 25. 14:54
Hurrá.
MaBaker
2022. november 25. 13:42
Nincs életpárti politikai formáció a franciáknál...
scion
2022. november 25. 12:44
Szeritnem meg miért nem terjesztik ki 3 éves korig, úgy is sok a haszontalan gyerek. Vezessék vissza a Taigetoszt, az volt aztán a szép világ a tökéletes jogkibontakozás.
Reszelő Aladár
2022. november 25. 12:34
Csak a tisztánlátás kedvéért. Az abortuszok 95+%-a kényelmi. Mert anyuka/apuka nem akarja, nincs kedve hozzá és nem akar az életmódján változtatni. Aki nem akar gyereket, az védekezzen. Legyen annyira tudatos, hogy ha a bxszáshoz elég okos, akkor a következményekhez is legyen az. Buli után 72 órán belül ott a tabletta. Doki felírja és kész. Aki meg a buli után 72 órával is képtelen ezt megtenni, az magára vessen és ne a világtól várja a problémái megoldását. Kivétel ez alól, ha éppen fogvatartották, de talán az annyira nem mindennapos itt nálun. Nem vagyunk Ausztria.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!