Hoppon maradt az EU: a német parlament elfogadta Scholz önmegmentő, 200 milliárd eurós csomagját

2022. október 23. 09:53

„Ez jó hír mindenkinek, aki aggódik a kiadásai miatt, valamint a vállalkozások és a kereskedelem számára is” – fogalmazott a német kancellár.

2022. október 23. 09:53
null

Mint arról korábban írtunk, botrány robbant ki a legutóbbi EU-csúcson: Németországra most jobban haragszanak, mint ránk, miután a Scholz-kormány kivásárolná magát a válságból, Brüsszel gáz ársapkás ötletéről pedig nagyjából hallani sem akart. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Ezért nem hátrált meg Scholz

Arról is írtunk, hogy a német kancellár ugyanakkor nem hátrált meg az említett EU-csúcson, hiszen

az Unió közös gázbeszerzési terve szembe menne Németország önmegmentő, 200 milliárd eurós csomagjával.

Az ugyanis egy közös befektetői konzorciumot (szebb néven: kartellt) feltételezne, amely működésével megakadályozná, hogy a tagországok külön vásárlásba kezdjenek, vagyis ráígérjenek a másik által ígért árra, ezzel jutva előnyhöz. Noha a Bizottság terve egyértelműen a Scholz-kabinet gigahitelt igénylő csomagjára volt válasz, és nem véletlenül aggódtak Brüsszelben a németek reakciója miatt.

A kancellár jól dönthetett, a német parlament Scholz mögé állt

A német parlament pénteken megszavazta a kormány 200 milliárd eurós gázárcsökkentő alapra vonatkozó javaslatát

– adta hírül a Politico szombat este.

Mint a lap rámutat: a terv éppen jókor jön a németeknek, hiszen az ipar és a fogyasztók is egekbe szökő energiaárakkal küzdenek, és a tervnek köszönhetően a magánháztartások számára a szokásos fogyasztásuk 80 százalékának megfelelő árplafon állhat rendelkezésre márciustól. A nagyvállalatokra vonatkozó árplafon pedig már januárban életbe lép.

A lépés azonban csak az ország alkotmányában rögzített adósságfék felfüggesztésével lehetséges. Az adósságfék a szövetségi kormány strukturális nettó hitelfelvételét a GDP 0,35 százalékára korlátozza, amely azonban „rendkívüli vészhelyzet esetén” felfüggeszthető.

„Ez jó hír mindenkinek”

Olaf Scholz szombaton a Twitteren „zöld utat” adott az intézkedésnek, amelyet „kettős csapásnak” nevezett.

– fogalmazott a német kancellár. A terv működésének részleteit ugyanakkor még véglegesíteni kell – teszi hozzá a Politico.

Mutatjuk a német kancellár kapcsolódó bejegyzését:

Nyitókép: CARSTEN KOALL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2022. október 23. 19:10
Na, ez már leült, és átment kocsmába. Azért hozzáfűzöm, hogy a Zübermencsek deine Hure Mutterját, azt! És a Leberwurst Schwanzát is (pláne ha talál szintén egy zongorát...)!
fado
2022. október 23. 18:58
Orbán végre józanságra segítette a nácit.
Langyos hurkazsír
2022. október 23. 15:14
A BASF éves gáz igénye akkora (VOLT)mint svájc felhasználása.Upsz...
Langyos hurkazsír
2022. október 23. 15:12
Hááát ez rossz hír az ukránoknak.Nem adományból hanem munkából kell újjáépíteni a "hazát". Hajrá....:-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!