Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lengyel lap: Budapest és Varsó szövetsége romokban hever

2022. október 12. 10:28

A budapesti kabinet inkább Moszkva balkáni szövetségeseivel való kapcsolatokat részesíti előnyben, mint a Visegrádi Csoport találkozóit, állítja a Wrpost szerzője.

2022. október 12. 10:28
null

A lengyel kormány megpróbál hallgatni arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök olyan politikát folytat, amely egyértelműen ellentétes a lengyel biztonsági kérdésekkel, olvasható a Wrpost cikkében.

A budapesti kabinet inkább Moszkva balkáni szövetségeseivel való kapcsolatokat részesíti előnyben,

mint a Visegrádi Csoport találkozóit, írja a portál.

A cikk szerzője úgy érvel, Ukrajna Oroszországgal vívott háború néhány hónapja alatt az Orbán-kabinet felcserélte a lengyel-barátságot egy, Vlagyimir Putyin szövetségeseinek zsugorodó csoportjában lévő pozícióra. Lengyelország számára, amely a barikád túloldalán lévő országok közé tartozik, ez rendkívül kínos helyzet, Budapest ugyanis igyekszik Moszkva kedvében járni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 12. 17:44
Azt ne feledjük, hogy hogy a lengyel érdek a ruszkik minél inkább meggyengítése, nekünk meg csak simán a béke. A V4 alapja a szuverenitás, azaz elismerése annak, hogy minden országnak joga van a saját agendához és joga van a saját érdekeinek képviseletéhez. Azaz praktikusan nem a mindenáron egység számít, hanem az kölcsönösen előnyös együttműködés ügyek mentén. Az egy szem kakuktojás pont Lengyelország, akikhez konkét barátság, testvérség fűz. Ez annyit jelent, hogy a barátságunk akkor is töretlen lesz, ha történetesen az érdekeink homlokegyenest eltérőek.
ZagerEvans2525
2022. október 12. 16:12
Kaczynski termetére mikor futnak be gyalázkodó megjegyzések? Meg Macron, Scholz termetére, akik szintén rövidebbek a hihetően 1,7 méteres Orbinál? Hja, van e kategóriában is szocionista céltábla: Putyin. Az amerikai lengyel népszava pedig ugyanolyan egészségügyi papír, mint amelyik magyarnak nevezi magát.
sorivo4
2022. október 12. 15:25
Az is milyen jól jött nekik, mikor a németek szövetségesei voltunk, akik épp őket támadták. Mert így volt aki bújtassa őket előlük. Ha minket is lerohannak, az nem lett volna jobb nekik. És mellesleg legalább addig is harcolt valaki a Szovjetunió ellen helyettük is. Mondjuk az már akkor is hülyeség volt és kész ráfizetés. Egyébként a jelenlegi helyzet nagyszerű alkalom a V4-ek és különösen Lengyelország és Magyarország közt arra, hogy a hadászati kutatásban, fejlesztésben és hadiipari együttműködésben szorosabbra fűzzék a viszonyt. Ami Lengyelország kitűzött nagyszabású fegyverkezési és védelmi céljait is elősegíti. Nekünk tetszik a koncepció, hogy Lengyelországnak legyen a legerősebb hadserege az EU-ban, és ebben maximálisan támogatjuk is. Ebben tudunk és szeretnénk is segíteni neki, illetve kölcsönösen segítve és erősítve egymást ezáltal.
csapláros
2022. október 12. 13:21
Most, mé'? A legutóbbi V4-ek ülésén is ott volt az államfők mellett a magyar is, vagy ott volt Pozsonyban? Most mit kell itt hazudozni arról, hogy hanyagolva van a V4? Lengyelország miért is nem az álmán, egy Baltikum-Balkán Kelet-Európai Unió szövetségen dolgozik, amelybe Orbán balkáni motorozása éppen, hogy beleillik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!