Kőolajvezeték épül Szerbia és Magyarország között

2022. október 09. 15:19

Az új olajvezeték lehetővé tenné, hogy a Barátság kőolajvezetékhez csatlakozva olcsóbb urali kőolajjal lássák el Szerbiát.

2022. október 09. 15:19
null

Aleksandar Vucic államfő szombat délelőtt jelentette be: Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy kőolajvezetéket építenek Magyarország felé – számolt be a Világgazdaság.

Az új olajvezeték lehetővé tenné, hogy a Barátság kőolajvezetékhez csatlakozva olcsóbb urali kőolajjal lássák el Szerbiát. Az ország kőolajellátását nagy részben a Horvátországon áthaladó vezetéken keresztül oldották meg eddig, de ez a szankciók miatt valószínűleg nem lesz lehetséges a jövőben. 

 A szerb kőolajipari vállalat, a NIS jelenleg a Janaf vezetéken keresztül

egy horvát terminálról kapja a tankereken odaszállított orosz kőolajat.

Már korábban is felvetették a lehetőséget: annak érdekében, hogy ne függjenek a Horvátországon keresztüli tengeri-vezetékes kőolajszállítástól, Magyarország felől is hoznának olajat a szerbek. Ehhez előbb vezetékkel kell összekötni a két államot. A szerb elnök szerint 

megszületett a megállapodás, és legfeljebb két év alatt meg is építenék a 128 kilométeres vezetéket, amely feltehetően Újvidék és Algyő között húzódna. 

A beruházás becsült értéke százmillió euró. A szerb elnök azt is bejelentette, hogy egy Észak-Macedónián keresztül húzódó és az albániai Durresig futó vezetéket is szeretnének megépíteni. Jelenleg az államilag meghatározott üzemanyagár-jegyzék szerint a benzin literje 175 dinár, a dízelért 216 dinárt kell fizetni.  

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2022. október 21. 13:21
ennek a vezetéknek hogy megvalósulhasson komoly támadásokat kell majd kiállnia az EU és az USA részéről
Pitypangocska
2022. október 21. 11:20
És ismét hála és köszönet Orbán Viktor bölcsességének. És köszönet a szerb Miniszterelnöknek.
VakzKommondor
2022. október 09. 15:45
Na jó hír Ide oda küldik majd az orosz olajat. Közben valamelyik orbán cég gazdagszik
Lajoss
2022. október 09. 15:44
Nem elég a soha meg nem térülő kínai vasút? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!