Törökország durván kioktatta Oroszországot

2022. szeptember 22. 20:21

Hosszas hallgatás után Törökország is reagált az ukrajnai népszavazásokra. Nem volt benne köszönet.

2022. szeptember 22. 20:21
null

A megszállt ukrán területeken tartott illegitim orosz népszavazások azzal fenyegetnek, hogy elmélyítik a konfliktust – figyelmeztetett a török külügyminisztérium. A tárca szerda esti közleményében jelezte:

a nemzetközi közösség nem fogja elismerni ezeket a referendumokat.

Ankara támogatja Ukrajna területi integritását, függetlenségét és szuverenitását – szögezte le a minisztérium, a konfliktus tárgyalásos rendezésére szólítva fel a feleket. A békés párbeszéden kívül minden más tevékenység csak „nehezíti a diplomáciai folyamat újjáélesztésére tett erőfeszítéseket” – tette hozzá a tárca.

Eddig Törökország Oroszországgal jó viszonyt ápolt

Törökország a NATO tagja, és Ukrajnával, illetve Oroszországgal is jó viszonyban van. Ankara többször bírálta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet, részben azért, mert a területen élő, muszlim vallású krími tatárok történelmileg szoros kapcsolatban állnak Törökországgal.

Szeptember 23-a és 27-e között az oroszok által megszállt területeken népszavazást tartanak arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Szakértők szerint a referendumok a nemzetközi jogba ütköznek, mert Ukrajna beleegyezése nélkül, hadiállapotban és a demokratikus alapelveket nélkülözve bonyolítják le őket. Elemzők szerint a népszavazás Moszkva válasza az ukrajnai ellenoffenzívára.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
t34
2022. szeptember 23. 08:43
Talán nem tévedek nagyot ha Erdogant a legnagyobb játékosnak gondolom nem csak a térségben hanem a politiká(já)ban IS...
Gyenge Idegzetű
2022. szeptember 23. 07:01
Bezzeg a háborús Koszovóban érvényes volt a népszavazás, az EU még megfigyelőket is küldött. Amit szabad Jupiternek....
Menhetten
2022. szeptember 23. 06:42
Emlékeztek, amikor Ferenc pápa a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 21-én Vatikánban vele találkozott, elmondta neki: Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-én – az oroszországi Győzelem Napján – tervezi befejezni az ukrajnai inváziót? Na hát akkor sem biztos, hogy Orbán Viktor fontoskodott lódítással, hanem simán el tudom képzelni, hogy tényleg megetette Putyin és köre. Hülyét csináltak belőle, ahogyan most Erdoganból.
DrPepper
2022. szeptember 23. 05:48
Vihar a biliben. A népszavazásnak az oroszok szempontjából van jelentősége. Onnantól kezdve Oroszország elleni agresszióként fogják kezelni az elcsatolt területek elleni támadásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!