Orosz katonai szóvivő: Leállt az ukrán támadás a déli frontszakaszon

2022. szeptember 07. 19:50

Konasenkov bejelentette, hogy a donyecki régióban végrehajtott sikeres offenzíva eredményeként az orosz fegyveres erők egységei megállították az ukránokat.

2022. szeptember 07. 19:50
null

Nem hajtottak végre támadó műveleteket az ukrán csapatok a Mikolajiv és Krivij Rih irányából az elmúlt nap folyamán súlyos ember- és eszközveszteségeik miatt – közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint ezen a frontszakaszon nagypontosságú csapások érték az ukrán 24. gépesített dandár parancsnoki állását, valamint a 46. légimozgékonysági és a 61. lövészdandár állásait. A Mikolajiv megyei Peremoha község közelében megsemmisült a 406. tüzérdandár lőszerraktára, az orosz légierő pedig lelőtt egy ukrán MiG-29-es egy Szu-25-ös harci gépet a térségben.    

A beszámoló értelmében az ukrán 57. gépesített lövészdandár katonái a Herszon megyei Bila Krinicjánál és a Mikolajiv megyei Velike Artakovénél megtagadták a harcot, és elhagyták állásaikat. Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az említett frontszakaszon egy nap alatt négy harckocsit, hat gyalogsági harcjárművet és öt egyéb páncélozott járművet, két nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint több mint 150 katonát veszítettek.    

Konasenkov bejelentette, hogy a donyecki régióban végrehajtott sikeres offenzíva eredményeként az orosz fegyveres erők egységei „teljesen felszabadították” Kodema községet. A szakadárok augusztus 29-én már közölték a település bevételét, de a környéken ezt követően harcok folytak.   

Orosz sajtójelentések szerint egyébként az ukrán erők kedden és szerdán Harkiv megyében, elsősorban Balaklejánál tettek sikertelennek minősített támadási kísérletet.

Orosz katonai kommentátorok az ukrán ellentámadási próbálkozásokat a küszöbönálló újabb ramsteini adományozói konferenciával hozták összefüggésbe.

A katonai szóvivő azt mondta: precíziós fegyverek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih közelében megsemmisítették az ukrán fegyveres erők több 5500 tonnányi üzemanyagkészletét, és Harkiv közelében eltalálták a Kraken „nacionalista” alakulat ideiglenes telepítési pontját, mintegy 30 ember halálát okozva és tíz járművet megsemmisítve. Harkiv megye három településén az ukrán 113. területvédelmi dandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások több mint negyven katonát öltek meg, és több mint nyolcvanat megsebesítettek.    

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán hat vezetésipontot,

47 tüzérségi egységet, valamint 143 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve egyebek közt egy Vilha sorozatvetőkbe való rakétákat gyártó létesítményt a donyecki régióban lévő Konsztantyinivkánál, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt és egy amerikai gyártmányú lövegelhárító radarállomást a Dnyipropetrovszk megyei Zelenodolszknál. Az orosz légvédelem lelőtt nyolc ukrán drónt, egy Tocska-U balliszikus rakétát, valamint HIMARS és Vilha sorozatvetők húsz lövedékét. A tárca által kiadott tájékoztatást más forrás nem erősítette meg.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2022. szeptember 07. 21:19
Összeomlott ukránok: https://www.youtube.com/watch?v=9KWL-6YxznI https://www.youtube.com/watch?v=xJC0OoAJhkk&t=20s https://www.youtube.com/watch?v=jAB-sjQ7BR8
Menhetten
2022. szeptember 07. 21:07
A herszoni ukrán ellentámadás legújabb hulláma egy hete tart. Az első néhány nap információs ködbe vesző eseményei után egyre több bizonyítékot lehet látni, hogy az orosz vonalak engedni kezdenek. Ráadásul, nemcsak Herszonban, hanem a front keleti szakaszán is. A háborús lendület drámai módon gyorsan átlendült az oroszról az ukrán térfélre. Az elmúlt napok fejleményei alapján egyelőre az látható, hogy a szélirány megváltozott, remélem, tartósan. Mindenesetre megdöbbentő ahogy Oroszország elveszíteni látszik az anyagháborút Ukrajnával szemben. Az elvesztett kijivi és harkivi csata, valamint a Donbaszban történt befagyás után Oroszország megbénult. Ukrajna gyorsabban és hatékonyabban tudott frissíteni az emberanyagban, mint Oroszország, az USA és az EU több és jobb fegyvereket küld Ukrajnának, mint amilyen fegyverek jönnek az oroszországi raktárakból (pl: T-62-esek), az ukrán katonák motiváltak, hisz az otthonukat, családjukat, a hazájukat védik. Az orosz katonák azt sem tudják, miért halnak meg Ukrajnában... #SlavaUkraini
saci43
2022. szeptember 07. 20:49
" A tárca által kiadott tájékoztatást más forrás nem erősítette meg." -Ennyike
Kivűlálló
2022. szeptember 07. 20:43
Az igazság az - mindegy, ki, mit mond -, hogy ha az ukránok eddig nem tudtak eredményt felmutatni (márpedig, nem tudtak), akkor már nem is fognak! Az oroszok azt csinálnak, amit akarnak Ukrajnával! Sajnálatos, hogy a hülye elnökük még mindig azt hiszi, hogy győzhet (ez emlékeztet egy kefebajuszos, borjú nyalta frizurás személyre a XX. század elejéről..), miközben értelmetlenül halnak meg a frontra küldött ukránok, nem mint ha sajnálnám őket, de azért betyárbecsület is van a világon. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!