Amerikai hírszerzés: Nem tetszik az orosz katonai vezetésnek, hogy Putyin közvetlenül beleavatkozik a stratégiai tervezésbe

2022. szeptember 24. 16:28

A titkosszolgálat információi szerint Putyin nem engedte a parancsnokainak, hogy az orosz haderő elhagyja a nehezen védhető dél-ukrajnai Herszon várost.

2022. szeptember 24. 16:28
null

A The New York Times az amerikai hírszerzési információkat ismerő források alapján készült cikkében azt írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök alapvetően beleavatkozik az ukrajnai háború stratégiai tervezésébe, például nem engedte a parancsnokainak, hogy az orosz haderő elhagyja a nehezen védhető dél-ukrajnai Herszon várost.

Herszon és környéke az utóbbi hetekben folyamatos ukrán tüzérségi támadás áll, a Dnyeper folyó fölött átívelő hidak lényegében használhatatlanná váltak. Mivel Herszon városa a Dnyeper nyugati partján található, ezért itt

az orosz erők stratégiailag előnytelen helyzetben vannak.

A helyi orosz parancsnokok szerették volna feladni a várost, és a Dnyeper keleti partjára vonulni a felszerelés és az orosz katonák életének megvédése érdekében, de Putyin ezt nem engedte nekik. Mivel Herszon az egyetlen megyeközpont, amelyet az orosz erőknek február 24-e óta sikerült elfoglalniuk,

Putyin számára nagy politikai kudarc lenne ennek föladása, ezért nem hagyta, hogy parancsnokai föladják a várost.

Putyin egyre mélyebben belenyúl a háború stratégiai tervezésébe, és a harcmezőn lévő parancsnokoknak is azt mondta, hogy a stratégiai döntéseket ő hozza. Amerikai tisztviselők szerint az orosz elnök beleavatkozása a katonai ügyekbe feszültségeket okozott. Az, hogy Putyin elutasította az utánpótlási vonalaiktól részben elvágott csapatoknak a Herszonból való visszavonulását, a katonai morál csökkenéséhez is vezetett.

 

Nyitókép: AFP

 

 

 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NiewiederGyurcsány
2022. szeptember 25. 15:53
Mi az, hogy nem tetszik az orosz katonai vezetésnek, hogy Putyin beleszól a hadműveletekbe? B+, Putyin a főnök és katonai döntések nem voltak és nem lesznek demokratikus döntések! Hol hallottátok, hogy amennyiben egy tábornoknak nem tetszik a haditerv, akkor felszólalhat ellene? Ez nem egy közkedvelt, közszolgálati kívánságműsor, ennyire hülyék vagytok! Vagy azt gondoljátok, hogy az amerikai katonai vezetés a politikai vezetéstől függetlenül dönthet? Egy nagy lófaszt!
LancelotDuLac
2022. szeptember 25. 08:46
Ez a Putyin tényleg beteg! Ugyanazt csinálja, mint ez a rohadt fasiszta Horthy a 2. magyar hadsereggel a Don kanyarban! A fejetlenség egyre határozottabb jeleit mutató Kreml képtelen lesz megfelelő téli felszereléssel ellátni a 300 ezer (vagy 1 millió?) tartalékost. Nem számít az ember vágóhídra velük!
Csubaka
2022. szeptember 25. 08:29
A amerikai hírszerzési híreket olvasva eszembe jut egy néhány évvel ezelőtti történet. Egy NATO tanácskozáson az US ARMY egyik vezérkari főnöke eldicsekedett azzal, hogy a számítógépes szakembereik olyan "játék" programot készítettek, amellyel az egyének (világ bármely embere) karakter térképét rövid idő alatt elkészítve nagy pontossággal előre megtudják jósolni, a pszichológiai és mentális reakcióit. Így szinte tökéletesen befolyásolható a személy, ha ezek ismeretében tervezett hatásokkal a háttérből irányítják ezeket. Nos! Ezt akkor amerikai nagyképűségnek tartottam, ám elolvastam illet megnéztem a Shnowden című könyvet és filmet, amelyekben szintén elhangzik, hogy az Hightech kommunikációs és informatikai technolódiákkal az emberek távirányíthatóak és az amerikai hadsereg rendszer szintűen használja is ezeket. Viszont az elmúlt időszak ukrajnai háborúiról szóló amerikai hírszerzési információkkal kapcsoltban egyre komolyabb a gyanú, hogy azok egy része, és különösen a publikumnak szánt "tájékoztató" információk nem a valóságot, hanem a fenti technikával előre jelzett orosz reakciókat sulykoljak a média segítségével a saját társadalmukba. Ez viszont felveti annak a gyanúját, hogy az ukrajnai háború eszkalációjáért felelős emberi döntésekben ezek a részben vagy egészében téves feltételezések jelentős szerepet játszanak. Ha pedig így van akkor nem csak Putyint, hanem az amerikai és NATO stratégiát is sikerült egyfajta ellenőrizhetetlen és bizonytalan kimenetű kényszerpályára állítani.
nekoashi
2022. szeptember 24. 19:56
"Vedd az ami hirszarzés állításainak szöges ellentétét, akkor mindig a színtiszta igazság lesz a kezedben...." Mit is mondtak február közepén? Hogy az orkok támadni fognak? Rubelben vagy dollárban kapod a lóvét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!