Tüntetések Iránban: keményebb fellépést ígért az elnök

2022. szeptember 25. 12:15

Ebrahim Raiszi ugyanakkor leszögezte, hogy Mahsa Amini halálát ki fogják vizsgálni.

2022. szeptember 25. 12:15
null

Az iráni elnök keményebb fellépést ígért a több mint egy hétig tartó kormányellenes tüntetések után – derül ki a BBC cikkéből.

Ebrahim Raisi ígéretet tett arra, hogy „határozottan” fellép a tiltakozásokkal szemben, amelyek mára Irán 31 tartományának nagy részére átterjedtek.

A demonstrációknak – amelyek Mahsa Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatt törtek ki –  mintegy 35 halálos áldozata van tisztviselői források szerint.

Az összecsapások több városban folytatódtak. 

Aminit azért vették őrizetbe, mert állítólag megszegte a fejkendőre vonatkozó szabályokat. A rendőrök állítólag bottal verték, és az egyik járművüknek csapták a fejét. A rendőrség azt mondta, hogy nincs bizonyíték a rossz bánásmódra, és hogy a nő „hirtelen szívelégtelenség” miatt halt meg. Habár Raisi leszögezte, hogy halálát ki fogják vizsgálni, azonban belügyminisztere, Ahmad Vahidi ragaszkodott ahhoz, hogy Aminit nem verték meg.

Nyitókép:Kormánypárti irániak nagygyűlésen vesznek részt Teheránban 2022. szeptember 23-án, a pénteki ima után. Az iráni fővárosban napok óta kormányellenes tüntetések zajlanak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2022. szeptember 25. 23:43
A zsidók ott is keverik a szart
kaktusztea
2022. szeptember 25. 17:22
Nah, vajon a ruszkibarátság vagy az iszlám utálata vagy esetleg az authoriter rendszer iránti rajongás erősebb a Mandi kommentelők között..? Mindegyik vágy és bekódolt világkép másfele húz ebben a helyzetben, nem irígyelem őket, mikor ki kell találni, mi a kívánt mondás ebben a konkrét esetben :D rogántóniék sem mondták még meg, mit kell gondolni, fejfájás lesz ebből.
Lombi
2022. szeptember 25. 12:41
Irán kemény dió lesz, az arab tavasz és majdan szervezőinek.
minekkellregisztralni
2022. szeptember 25. 12:38
A CIA bünteti Iránt, amiért Oroszország mellé állt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!