Orosz hírügynökség: Új parancsnoka van az orosz Fekete-tengeri flottának

2022. augusztus 17. 18:04

Igor Oszipov leváltása lehet a legjelentősebb katonai személycsere azóta, hogy Oroszország közel hat hónappal ezelőtt elindította az ukrajnai háborút.

2022. augusztus 17. 18:04
null

Putyin leváltotta a Fekete-tengeri flotta parancsnokát, amely Krím-félsziget környékén állomásozik. A vezetőváltásról az orosz RIA hírügynökség rádiója számolt be névtelen forrásokra hivatkozva – írja az 24.hu.

A Daily Mail szerint Igor Oszipov leváltása lehet legjelentősebb katonai személycsere azóta, hogy Oroszország közel hat hónappal ezelőtt elindította az ukrajnai háborút. Az állami tulajdonú RIA szerint az új flottaparancsnokot, Viktor Szokolovot Szevasztopol kikötőjében mutatták be a flotta katonai tanácsának.

A Daily Mail felidézte, hogy Oszipov menesztéséről már a Moszkva zászlóshajó április 14-i elsüllyedése után megindultak a találgatások, ám a jelek szerint a haditengerészeti parancsnok egészen a közelmúltig megtarthatta posztját. Oszipov nem volt jelen a Vörös téri győzelmi parádén. Moszkva azt állította, hogy „nincs kedve” megjelenni a zászlóshajó elvesztése után.

A RIA bejelentései az első alkalom, hogy az orosz állami hírforrások megerősítették a kirúgást.

Nyitókép: Handout / Russian Defence Ministry / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2022. augusztus 17. 22:26
Putyin csak egy felkeszultebb parancsnokot bizott meg.Valszeg novekedni fog a tenger feloli csapasok szama a cel a tengeri kijarat lezarasa lesz.
foldizs
2022. augusztus 17. 20:06
Láncdohányos? :D
csillagfény
2022. augusztus 17. 19:19
"Viktor Szokolovot Szevasztopol kikötőjében mutatták be a flotta katonai tanácsának" A Katonai Tanács intézménye 1924-re vezethető vissza. Az egység parancsnokából és két politikai komisszárból állt, akiknek a "katonai tanács tagja" elnevezés dukált. 1934-ben megszüntették, 1937-ben visszaállították. A politikai tiszt intézménye a Szovjetunió megszünéséig fennállt, Gorbacsov szüntette meg 1991-ben. Putyin a Nyugattal való ideológiai háborúra hivatkozva 2018-ban újraalakította a hadseregben a Politikai Főigazgatóságot (GVPU) és a politikai tiszt intézményét. Emblémájában a kétfejű koronás sas alatt vörös mezőben jogar, kard és fáklya.
jánosbácsi
2022. augusztus 17. 19:09
Mindenkit le kell váltani mert nagyon szarul mennek a dolgok. Elsősorban Putyint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!