Orosz rakétacsapás érte a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyét

2022. augusztus 24. 20:34

Sajtóhírek szerint Fehéroroszországból indították a támadást az oroszok.

2022. augusztus 24. 20:34
null

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán kora este a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyére – közölte Szerhij Hamalij, a régió kormányzója.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az előzetes információk alapján Fehéroroszországból indították a támadást az oroszok. Részleteket a megye kormányzója későbbre ígért. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy

Oroszország erőforrásainak kimerülése miatt jelentősen lelassította előrenyomulásának ütemét Ukrajnában.

Hozzátette, hogy az orosz katonák erkölcsi és pszichológiai fáradtság jeleit mutatják. Szerinte a haditechnikájuk megsemmisítése a Krím félszigeten elgondolkodtatta az oroszokat. „Kezdik felismerni, hogy seregük nem olyan erős, és a légvédelmi rendszerük nem képes megvédeni a megszállt területet” – fejtette ki.    

Budanov arra a kérdésre, hogy kijelenthető-e: eljött az általa korábban jósolt háborús fordulópont, azt válaszolta: „van még egy kis idő augusztus végéig”.  Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak a szerdai tévéműsorban azt hangoztatta, hogy Ukrajna megnyeri a háborút,

A tárcavezető felidézte azt is, hogy amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét, úgy tűnt számára, hogy az állam fejlesztésére és valóságos függetlenségének bizonyítására van szükség, de szomszédaival baráti kapcsolatokat kell fenntartania. „Meg voltam győződve arról, hogy barátok leszünk a szomszédainkkal, és eszembe nem jutott volna, hogy a legközelebbi szomszéd a leggőgösebben és legalattomosabban fog viselkedni egyszer” – mondta Reznyikov az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra utalva.

(MTI)

Nyitófotó: AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2022. augusztus 25. 11:31
Ezt a reznyikovot szemlézni....... Ehhez az ürgéhez képest göbbelsz maga volt AZ igazmondó. Amúgy ha kicsit visszalapozunk nemrég még arról pofázott, hogy a herszoni körzetben hamarosan megindul egymillió állig felfegyverzett katonával a Hatalmas Ellentámadás és augusztus végére Herszont visszafoglalják, szeptemberben meg Szevasztopolnál lesznek. Tegnap már arról pofázott, még 2-3 hónap kell a Hatalmas Ellentámadás elindításához. (Egyébként a Hatalmas Ellentámadás most ott tart, hogy 3 kilométerre vannak Nikolaevtől (36-ra Herszontól), igaz, ott az oroszok támadnak.) Nemrég ez az aresztovics még arról pofázott, hogy már szabad szemmel látják a puccsrán csapatok Herszont. Na erről ennyit.
AKissLaci
2022. augusztus 25. 11:23
Kedveds olvtársaim eddig még nem említették, szóval akkor majd én. Az ukrán "kultúrára", "intelligenciára" és "következességre" sajátos fényt vet, hogy Bogdan Hmelnickijről, a nagy ukrán hősről egy komplett oblaszt (ilyen megye-szerűség 404-ben) van elnevezve. Meg annak központjául szolgáló megyeszékhely is. Meg van ilyen ukrán állami kitüntetés is. (Szovjet is volt, Moszkvában meg van egy Hmelnickij-híd.) Hmelnickij egy kozák atamán volt. (Vagy hetman, ha úgy jobban tetszik.) A róla elnevezett lázadás keretében ő hívta be az oroszokat. A lengyelek ellenében. Aztán 1654-ben, Perejaszlavlban a katonai védelemért cserébe hűbéri esküt tett. Az orosz cárnak. Ezek a hoholok nincsenek egy kicsit beszívva? Magyarra fordítva: "Haynau-renddel tüntették ki Kossuth Lajost..."
foldizs
2022. augusztus 25. 07:47
OV és Szijjártó az oroszoknak nem szólnak minden nap, hogy de mi békét akarunk?
Dorset Naga
2022. augusztus 24. 23:47
ellenreakció a krími támadásokra" Lófasz volt ott, nem támadás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!