Negyven éve először emelkedett 10 százalék fölé a brit infláció

2022. augusztus 17. 09:43

1982 januárjában volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel.

2022. augusztus 17. 09:43
null

Negyven év óta először tíz százalék fölé emelkedett az éves brit infláció. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) júliusban 10,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi azonos hónapban. Júniusban 9,4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.    

Az ONS kiemeli: a júliusi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.    

A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1982 januárjában volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel – áll a statisztikai hivatal szerdai beszámolójában.

(MTI)

Fotó: PAUL ELLIS / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. augusztus 17. 14:50
Ezt teszi a Brexit!! Katasztrofális veszteség a Brexit után: valósággal összeroppant a brit élelmiszerexport.....2021. június 18. háború előtt!!!!! És nettó befizetők voltak nem kedvezményezettek, mint a tetves magyarok!! Csaknem a felével csökkent az idei első negyedévben az Európai Unió piacaira irányuló brit élelmiszer- és italáru-export a brit Élelmiszer- és Italszövetség pénteken ismertetett friss felmérése szerint. Az FDF felmérése szerint az idei első negyedévben 47 százalékkal volt alacsonyabb az uniós piacokra exportált brit élelmiszer- és italfélék értéke, mint a tavalyi azonos időszakban. A szervezet pénteki kimutatása szerint a brit élelmiszer- és italszektor kivitele csaknem az összes EU-tagországban jelentősen visszaesett. Az Írországba irányuló kivitel több mint kétharmadával, a német, a spanyol és az olasz piacokra exportált élelmiszer- és italfélék értéke több mint a felével csökkent az idei. Nem csoda, hogy az angolok 60%-a visszacsinálná az Eu-tagságot! https://www.portfolio.hu/global/20210618/katasztrofalis-veszteseg-a-brexit-utan-valosaggal-osszeroppant-a-brit-elelmiszerexport-488820 "What have we done?": Brexit costing UK font 100 billion a year That's several years' worth of EU membership every single year "with none of the benefits," Otto English pointed out. (thelondoneconomic . com) "Mit tettünk?" : A Brexit évi 100 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyságban Ez minden egyes évben a többszöröse az évi EU-tagságnak, „minden előny nélkül” – mutatott rá Otto English. A Guardian elemzése: az OECD számításai szerint jövőre az Egyesült Királyság fogja a legalacsonyabb növekedést elérni a G20-ban, kivéve Oroszországot, amelynek gazdaságát az Ukrajna elleni háború kimeríti. A Költségvetési Felelősségi Hivatal szerint a Brexitnek hosszú távon az Egyesült Királyság GDP-jének 4 százalékos csökkenése lesz, ami 2020 eleje óta nem változott. A Financial Times szerint az ilyen csökkenés 100 milliárd font kiesést és 40 milliárd fonttal kevesebb bevételt jelent a kincstárnak évente. Az Egyesült Királyság a világjárványból való kilábalás ütemében az összes többi G7-ország mögött van, és az Egyesült Királyság kisvállalkozásainak exportja is az EU-ba jelentősen visszaesett. https://www.thelondoneconomic.com/politics/what-have-we-done-brexit-costing-uk-100-billion-a-year-328442/
Wallasz
2022. augusztus 17. 13:06
Jaj hagyátok. Már. Még mindig jobban élek itt mint tik ott.
balbako_
2022. augusztus 17. 12:25
Legyen az ő gondjuk.
kitiltott
2022. augusztus 17. 10:49
Slava Ukrajna Slava zseléfijú
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!