NATO-főtitkár: A tárgyalásos rendezéshez még több fegyvert kell adni Ukrajnának

2022. augusztus 24. 12:12

„A NATO nem vesz részt a konfliktusban, de segít Ukrajnának” – hangsúlyozta Stoltenberg a Die Weltnek.

2022. augusztus 24. 12:12
null

Sürgősen tovább kell növelni Ukrajna katonai támogatását ahhoz, hogy az orosz támadás alatt álló ország tárgyalások útján és szuverén nemzetként kerüljön ki a háborúból – mondta a NATO főtitkára egy szerdai német lapinterjúban.J

Jens Stoltenberg a Die Welt című lapban közölt interjúban az Ukrajna elleni orosz támadás elindítása – február 24. – óta eltelt fél év tapasztalatait értékelve kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagy stratégiai hibát” követett el és „kudarcot vallott”.

Az orosz államfő arra számított, hogy néhány nap alatt megszerzi az ellenőrzést a szomszédos ország felett, ehelyett viszont az erőket felőrlő, felmorzsoló harc, „a logisztika és az akaraterő küzdelme” alakult ki, amelyben „hihetetlen” mennyiségben fogy a hadianyag, például a tűzérségi lövedék – fejtette ki a NATO főtitkára.

Vlagyimir Putyin hatalmas erőforrásokat összpontosít a háborúra, az ukránokban pedig megvan az akarat az önvédelemre.

A védekezéshez azonban eszközökre is szükség van, „és mi rendelkezünk ezekkel az eszközökkel” – mutatott rá Jens Stoltenberg, hozzátéve: „arra kérem a NATO-szövetségeseket, hogy az eddiginél erőteljesebben és gyorsabban támogassák Ukrajnát fegyverekkel”.

A NATO nem vesz részt a konfliktusban

Aláhúzta, hogy a NATO nem vesz részt a konfliktusban, de segít Ukrajnának, hogy érvényesíthesse az ENSZ Alapokmányában rögzített önvédelmi jogát. Felidézte, hogy a katonai szövetség már 2014 óta, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszországhoz csatolása óta támogatja az ukrán fegyveres erőket.

A fél éve indított orosz támadás elleni védekezés sikere is teljes mértékben a nyugati katonai támogatásától függ – tette hozzá. Ukrajna önvédelmi képességének fenntartása „a mi felelősségünk”, de „nemcsak Ukrajnának, hanem egész Európának fontos”, mert

ha Vlagyimir Putyin győz, akkor még veszélyesebbé válik a világ,

a nyugati országok pedig „sebezhetőbbek” lennének, hiszen az orosz elnök arra a következtetésre jutna, hogy katonai erővel bármit elérhet – fejtette ki Jens Stoltenberg.

„A németekre, mint minden más európaira is valószínűleg kemény tél” 

Hozzátette, hogy Oroszország az energiát is fegyverként használja, méghozzá Németország és a többi NATO-tagállam ellen. Így a németekre, mint minden más európaira is „valószínűleg kemény tél” vár, magas energiaárakkal és nagy inflációval. Ezeknek a nehézségeknek az oka „Putyin brutális háborúja” – jelentette ki a NATO főtitkára.

Mint mondta,

a háború valószínűleg tárgyalásokkal ér majd véget,

az Ukrajnának elfogadható tárgyalási eredményt pedig nagyban meghatározzák a harctéri sikerek. Ezért az Ukrajna mint szuverén nemzet fennmaradását biztosító békés rendezés érdekében „a legjobb, amit tehetünk, hogy több katonai támogatást adnunk, méghozzá a lehető legtöbbet, a lehető leggyorsabban és a lehető leghamarabb” – húzta alá Jens Stoltenberg.

(MTI)

Nyitókép: FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdei nyezega
2022. augusztus 24. 20:07
ha ukrajna atomot kap az usától .......vége!.....pár óra alatt kárpátalján vannak az oroszok!..ez nem vicc!...nem attól kell félni amit idáig bevetettek, hanem amit még nem!....400 szőnyegbombázó vár felszálásra szibériában, 100 000 csecsen harcos várakozik.....50 000 szíriai, 200 000 fehérorosz a technikájukkal együtt!....nemtom ez kinek érné meg.....de még kínával is számolni kéne!..és india is jelezte hogy ő sem elhanyagolható erő!.......és az oroszokat támogatja!....szóval megéri?
Takagi
2022. augusztus 24. 16:37
Hazugság. Nem akarnak békét, ezt minden értelmes ember látja. Ennek árát az emberek fogják megfizetni minden téren.
Csigorin
2022. augusztus 24. 15:46
te barom, ezek nem akarnak targyalni amig van mit kiloniuk, buta sotet oroszgyulolet vezeti oket, csak akkor fognak targyalni ha MUSZAJ, de leginkabb meg akkor se.
Sany Xepi
2022. augusztus 24. 15:21
Ezek mind meghülyültek. Fegyverrel tárgyalásokat? Ezek katonák és főparancsnok is? Hát sírnom kell....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!