A gázfelhasználás 15 százalékos csökkentését indítványozza az Európai Bizottság

2022. július 20. 13:05

A brüsszeli testület valamennyi tagállam számára célul tűzné ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

2022. július 20. 13:05
null

Élőben jelentette be az Európai Bizottság elnöke, miért szükséges a következő időszakban a komoly spórolás és a tagállamok közötti szolidaritás. Javaslata szerint 15 százalékkal kell csökkenteniük a tagállamoknak a gázfogyasztásukat – írja az AP News.

Ursula von der Leyen szerint elkerülhetetlen, hogy a tagállamok közösen lépjenek, hogy sikerüljön tompítani a gázhiány miatt kialakuló helyzeten. Ha arra a forgatókönyvre készülünk, hogy egyáltalán nem lesz orosz gáz, akkor egyfelől gyorsan más irányból kell beszerezni a szükségletet, illetve csökkenteni kell a gázfogyasztást – jelentette ki.

Ennek érdekében a bizottsági elnök kétlépcsős forgatókönyvet hirdetett meg.

„Életbe lép tehát a vészforgatókönyv, amelynek másik eleme a szolidaritás. Mivel a tagállamok között vannak olyanok, amelyeknél roppant magas az orosz gázkitettség, ezért fontos, hogy a tagországok – szükség esetén – kisegítsék egymást” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós koordináció segítségével igyekeznek majd összehangolni a tagállamok közötti energiaszolidaritást – derült ki.

A tájékoztatón megszólalt Frans Timmermans is. A holland politikus azt hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, vagyis a teljes orosz gázszállítás leállására. A bizottság alelnöke szerint is éppen ezért kell már most, a rekkenő nyári hőségben felkészülni a télre, mert ha nem lépünk időben, akkor bizony nagyon valószínű, hogy hiány lép majd fel a szükséges energiahordozókból. 

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Összesen 358 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. július 26. 17:21
Könnyű úgy spórolni, hogy nincs. Én is sokat 100%-ot spórolok a Rolls-Royce autóm benzinén és üzemeltetésén.
Burdisgarage
2022. július 26. 14:30
Arra jóvolt ez a háború, hogy le rántsa a leplet arról mennyire ál az eu. amerikai befolyás alatt. G-akorlatilag teljesen és ez ugyanaz a lobbi, mint aki a gender fasizmust is tolja, meg a múlt eltörlését. Ehhez elég volt a média és az ngo-k, no meg pár európa áruló. Döbbenetes a helyzet, innen szép nyerni.
airmax
2022. július 26. 13:26
Amúgy a 15%-ról... Pont az a módszer mint amit az MSzMP KB követett annak idején... Miért 15%????? Mi indokolja a mértéket, és mit old meg ez a 15%.???????? SEMMIT. Azért 15% mert az jól hangzik... mert a 15% az olyan kis elfogadható mérték ami ugyan jelzi, hogy komoly az ügy, de azért olyan nagyon nem ad okot aggodalomra... Az emberek azt gondolják, hogy jó, hát akkor egy kicsit takarékoskodunk aztán megoldható lesz ez... No és ez egy nagy hazugság... Nem old meg semmit, csak anépeket egy kicsitnyugtatja, hogy nyugi nem fog fájni... Lásd MSzMP és MSzP korábbi tevékenysége...
zuriktodor
2022. július 21. 10:36
Ezt a ráncos szájú ostoba vénasszonyt lassan el kéne takarítani az útból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!