Amerikai vadászrepülőkkel támadhatják az ukránok az orosz hadsereget

2022. július 23. 10:55

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint még nem született hivatalos döntés az ügyben – tájékoztat a Bloomberg.

2022. július 23. 10:55
null

A Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy vadászrepülőgépekkel szerelje fel az ukrán légierőt. Ez fordulat, korábban ugyanis Washington elzárkózott ettől az ötlettől, mert az amerikai képviselők attól tartottak, hogy Ukrajna orosz területre terjesztené ki a konfliktust. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint még nem született hivatalos döntés az ügyben – olvasható a Bloomberg cikkében. 

A cikk szerint néhány napja arról érkezett hír, miszerint az Egyesült Államok és szövetségesei azt fontolgatják, hogy

 ukrán pilótákat képezzenek ki, ezzel hosszú távon segítve Kijevet, hogy kiépítse az ország légierejét.

Charles Q. Brown, az amerikai légierő vezérkari főnöke elismerte, hogy tárgyalásokat folytatnak az ügyben, de döntés még nem született. „Hosszú távú tervet kell készíteni arról, hogy hogyan építsék fel a légierejüket, és milyen légierőre lesz szükségük a jövőben” – fogalmazott a vezérkari főnök.

A Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy vadászgépeket juttasson Ukrajnának

Ukrajna korábban modern légvédelmi fegyvereket kapott nyugati szövetségeseitől, amivel meg tudta akadályozni, hogy Oroszország a sokkal fejlettebb légierejével felülkerekedjen az országon, emlékeztetnek a cikkben. Kifejtik: „a jelek szerint pedig az USA most már kész megnyitni az ajtót a vadászrepülőgépek Ukrajnába juttatása előtt”. Ez akár fordulópontot is jelenthet a háborúban, Ukrajna már jelezte is, szívesen alkalmazna amerikai vadászgépeket, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bízik abban, hogy hozzájuthat néhány F–15-öshöz és F–16-oshoz.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője mindenesetre elmondta, a Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy vadászgépeket juttasson Ukrajnának.

Hozzátette, az ezzel kapcsolatos tárgyalások még a korai szakaszban járnak.

„Az ukrán pilótákat először is ki kellene képezni a vadászgépekre, a kiszolgáló személyzetet pedig fel kellene készíteni a repülők szakszerű karbantartására. Ez nem olyasmi, amit egyik pillanatról a másikra meg lehet valósítani, hosszabb időt vesz igénybe az ukrán légierő felkészítése” – idézte John Kirbyt a Bloomberg.

Nyitófotó: Facebook

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
utolsó kisgazda
2022. július 24. 11:25
Azt sem felejtsük el, hogy az orosz ellenes országok ott vannak földrajzilag az ukrán és orosz határon és piszok jól felfegyverezve. Ezek az országok nagyon veszélyeztettek az oroszok által. Ezek fontosabb szereplői e háborúnak, fontosabbak mint az USA. Ez a NATO különítmény lengyel- román -lett-litván-észt- és most már svéd és finn.
utolsó kisgazda
2022. július 24. 08:56
Naivitás azt gondolni, hogy majd kiképzett ukrán pilóták fognak harcolgatni. Nem lesznek ukik. Lesznek viszont ukrán nevű lengyelek, románok, lettek, észtek, litvánok. És akkor működik! Aztán meglátjuk. Nagy bajt csináltak ezek a ruszkik és ukránok. Egykutya. Szlávok.
Za-za
2022. július 23. 20:24
Ha ezt az USA megteszi, akkor ne csodálkozzon, ha az oroszok meg kínai "tanácsadókkal" és a magukkal hozott eszközökkel fognak erősíteni. Én nem tudom mi lehet az a nélkülözhetetlen ukrajnai kincs, ami miatt az egész világot érdemes romba dönteni, elpusztítani.
Pathfinder76
2022. július 23. 18:08
Mennyi idő kiképezni egy pilótát az amerikai vadászgépre? Hány előképzett ukrán pilóta maradt? Azok közül mennyi felel meg a NATO szabvány egészségi-fizikai követelményeknek? Hányan beszélnek kellő szinten angolul? Ugyanez a repülőműszaki személyzettel kapcsolatban is. Még a szerszámok is különböznek,még egy villáskulcs sem kompatibilis,mivel coll mértékegységűek. A gépeken sem metrikus a mértékegység,minden műszer lábban dolgozik,a VSZ vasakban méterben..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!