Washingtonban tárgyal szerdán Szijjártó Péter a globális minimumadóról

2022. július 20. 10:45

A miniszter elmondta, hogy a nap folyamán találkozni fontos amerikai vállalatok vezetőivel, két republikánus szenátorral és öt képviselővel is.

2022. július 20. 10:45
null

Washingtonban tárgyal szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a globális minimumadó bevezetésének veszélyeiről, amelynek keretében tíz fontos amerikai vállalat vezetőjével, két republikánus szenátorral és öt képviselővel is egyeztet a nap folyamán. A külügyminiszer kiemelete, hogy komoly adóügyi és szakmai együttműködés zajlik a Republikánus párttal, ezért tárgyalni fog az alsóház pénzügyi bizottságának rangidős republikánus tagjával, valamint az adópolitikával foglalkozó bizottság republikánus vezetőivel. 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető emellett részt vesz az Amerikaiak az adóreformért (ATR) konzervatív érdekképviseleti szervezet üzleti találkozóján, ahol előadást tart a magyar gazdaságpolitikáról és a globális minimumadó veszélyeiről. 

A külügyminiszter aláhúzta: a minimális kulcs bevezetése rendkívül káros és veszélyes lenne Magyarország számára, hiszen a társasági adó hazánkban a legalacsonyabb Európában és világszinten is a harmadik legalacsonyabb, így az intézkedés nyomán a vállalatok effektív társaságiadó-terhelése gyakorlatilag a duplájára növekedne, ami munkahelyek százezreit sodorná veszélybe.    

– fogalmazott.    

– jelentette ki.   

Majd hozzátette: a döntésnek jelentős visszhangja volt az Egyesült Államokban is, különösen miután az őszi félidős választásokon a kongresszusi többséget jó eséllyel megszerző republikánusok is ellenzik a lépést a versenyképesség romlása és a munkahelyek elvesztése miatt.    

(MTI)

Nyitókép: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. július 20. 17:03
..és gondolom,fogadja őt az amerikai kollégája,a külügyminiszter..:)
Akitlosz
2022. július 20. 12:55
Cserében javasoljon globális minimum ÁFÁ-t, mondjuk 27%-osat, aztán figyelje a világ reakcióit!
Akitlosz
2022. július 20. 12:48
Na és miért tárgyal, ha nem akarja aláírni? Fogadunk, hogy csak szájhősködik és a végén Magyarország is aláírja? Az összes szankciót is aláírták. Javasoljon globális minimum ÁFÁ-t! Ehhez persze nem fűlik a foga. A magyarokat szétadóztatja a kormány, a külföldi cégeknek meg szórja az adókedvezményt és a pénzt a magyarok adójából.
Lajoss
2022. július 20. 12:47
Petyka,keményen,a jól bevált arrogáns,tahó módon..nehogymá..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!