Nem hitte volna: 16 milliárdba került egy béka- és egy kígyófaj a világgazdaságnak

2022. július 29. 16:33

Két invazív faj összesen 6.364 milliárd forintnyi kárt okozott a világban.

2022. július 29. 16:33
null

Két invazív faj, az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között becslések szerint 16 milliárd dollár (6364 milliárd forintjába) kárt okozott a világban – állapította meg egy csütörtökön publikált tanulmány. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka, amely csaknem egy kilogramm súlyú is lehet, Európában okozta a legtöbb kárt.

A barna fakígyó (Boiga irregularis) a Csendes-óceáni szigeteken, köztük Guamon és a Marianna-szigeteken szaporodott el a legnagyobb mértékben, ahová a fajt az amerikai csapatok hurcolták be a második világháborúban – mondta el a kutatást vezető Ismael Soto, a Dél-Csehországi Egyetem doktorandusza. Hozzátette: a kígyók annyira elszaporodtak, hogy áramkimaradásokat is okoznak az elektromos berendezéseken mászva.

Soto szerint szükség van az invazív fajok globális szállításának hatékony ellenőrzésére, mert

ezzel elkerülhető, hogy az invázió bekövetkezte után kárenyhítést kelljen fizetni.

„A kedvtelésből tartott állatok kereskedelme a fő útja ezeknek a fajoknak, különösen most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni” – magyarázta a kutató, azt javasolva, hogy folyamatosan frissítsék a tiltott fajok kereskedelmi feketelistáját.

A kutatás számadatait az invazív fajokkal kapcsolatos szakirodalomban leírt, illetve megbízhatónak ítélt tanulmányokban szereplő költségek összesítésével vezették le, és túlnyomórészt becsléseken, nem pedig empirikus megfigyeléseken alapulnak.

(MTI)

Nyitókép: A szóban forgó békafaj. Fotó: Wikipédia

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 29. 20:41
"6.364 milliárd" Ez milyen szám? Mennyinek kell értelmezni?
Akitlosz
2022. július 29. 20:34
A Földön a leginvazívabb faj az ember. Márpedig ennek a fajnak a globális szállítását nagyon nem ellenőrzik hatékonyan. Ez okozza a legnagyobb károkat. Az invazívok keverednek az őshonosokkal, lerontva a génállományt. Elveszik más fajok élőhelyét, amelyek így a kipusztulás szélére sodródnak.
röviden
2022. július 29. 18:08
"... most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni”? A telet úgyse élik túl, fűteni kéne hozzá.
nempolitizálok
2022. július 29. 17:39
A libsi és mögötte a háttérhatalom ennél jóval nagyobb károkat okoz. de ez látszik is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!