Politico: Az Unió tagországai nem fogadják el a 15 százalékos takarékoskodást megparancsoló tervezetet

2022. július 22. 16:50

Közel féltucat EU-s ország jelezte, hogy ebben a formában nem kérnek az Európai Bizottság gázfogyasztásra irányuló tervéből. Úgy tűnik, hogy nem is lesz belőle semmi sem.

2022. július 22. 16:50
null

Az Európai Bizottság múlt hét szerdán mutatta be a „Gázmegtakarítás a téli gázbiztonságért” nevezetű tervét. A terv annak érdekében született, hogy augusztus 1-től számítva nyolc hónapon keresztül minden uniós tagállam takarítson meg tizenöt százalékot a gázfogyasztásából.

Az uniós energiaügyi miniszterek jövő héten kedden találkoznak majd, és a bizottság tervei szerint akkor már el kellene fogadniuk a javaslatot.

Viszont a helyzet jelenlegi állása szerint nem támogatják elegen a tervezetet.

Ehhez nem szükséges minden egyes tagállamnak hozzájárulnia a tervezethez, elegendő a 15 tagállamból álló minősített többség – az EU lakosságának 65 százaléka. Elsőként Spanyolország és Portugália jelezte nemleges szándékát, majd hozzájuk csatlakozott később Ciprus, Görögország és Lengyelország is, de a lista még tovább bővülhet. A leggyakoribb kifogás az, hogy nem volt elég alapos és átfogó az egyeztetés a tagállamokkal, illetve nem szeretnék elfogadni azt sem, hogy a Bizottság egyedüli jogköre legyen a vészmechanizmus aktiválása.

Nyitókép: MTI

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. július 23. 14:53
"Megprancsoló" Csődbe viszik akarva Európát és még meg is parancsolják tessék megfagyni. Na szépen eljutottunk. Remélem kötélen végzi Ursula és társi.
Langyos hurkazsír
2022. július 23. 09:52
Amikor az "északi" államok szívat(ják)ták a délieket az államháztartási fegyelem miatt akkor a déliek megjegyezték a vegzálást.Most visszaadják a kölcsönt.HEHEHE...
szárma
2022. július 22. 22:06
Ursula mikor mond le?
Magyarvagyoknemturista
2022. július 22. 21:37
Ursula takarodj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!