A Gazprom leállította a földgázexportot Lettországba

2022. július 30. 11:00

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette szombaton, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben.

2022. július 30. 11:00
null

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni. Ennek előzménye, hogy a lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását.

Noha a parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot. A törvényt kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet.  

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzi be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 30. 15:38
Most majd Litvániából kapja a "belarusz" gázt :-)))) Amúgy eddig se volt valami rettentő, amit kaptak: https://bit.ly/3zmm0vC Ráadásul ez az átvételi pont közös az észtekkel. A lakossági felhasználás minimális, iparuk meg nem nagyon van, az áramtermelésben is 1-2% a gáz aránya. (Néha 80%-ot is meghaladó svéd/finn importból élnek.)
fado
2022. július 30. 14:14
Ha leállította, akkor le van állva
nempolitizálok
2022. július 30. 14:00
Mekkora urak lesznek ezek a ruszkik olyan november tájékán. Mi pedig a haverjuk vagyunk büdöslibsik:))
Mátyás01
2022. július 30. 13:37
Vajon a lakosság mikor ébred fel ezekben az országokban és zavarják el a kormányukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!