Kiléptetnék az USA-ból Texast a republikánusok

2022. június 21. 18:08

A texasi republikánusok hétvégi kongresszusán számos érzékeny témában vázolták víziójukat. Egyike ezeknek Texas kilépése az USA kötelékéből. A szándék adott, a jogi lehetőségek korlátozottak.

2022. június 21. 18:08
null

A texasi republikánusok 2023-ban népszavazást tartanának arról, hogy kiváljanak az Amerikai Egyesült Államok sorából. Ez a felvetés egyike azoknak a politikai célkitűzéseknek, amelyet a texasi republikánusok a múlt hétvégi houstoni pártgyűlésen megfogalmaztak.

A függetlenedési szándékot a képviselők a célkitűzéseket összefoglaló dokumentumnak (Report of the Permanent 2022 Platform & Resolutions Committee) „Állami szuverenitás” című tematikus blokkjában részletezik.

A texasi Alkotmány első cikkét felidézve állítják, hogy

a szövetségi kormányzat – tehát a Fehér Ház – megfosztotta a texasiakat a helyi önkormányzás lehetőségétől.

Éppen ezért a képviselők leszögezik, hogy mindenfajta, a szövetségi szinttel kapcsolatba hozható, és a texasi Alkotmánnyal ellentétes jogalkotási vagy jogalkalmazási fejleményt „figyelmen kívül kell hagyni, ellenezni kell, vissza kell utasítani és meg kell semmisíteni.”

Ezen felül a képviselők rögzítik azt is, hogy Texas fenntartja magának a jogot arra, hogy kiváljon az Amerikai Egyesült Államok kötelékéből – az erre vonatkozó népszavazás megszervezése pedig a texasi jogalkotó dolga. 

Ezt a republikánusok a 2023-as texasi általános választások idejére tartják optimálisnak megszervezni.

Komoly, vagy sem?

Történelmi gyökerekkel rendelkezik annak mítosza, hogy Texas függetlenedhet az Egyesült Államoktól. 1836-ban ugyanis Texas Mexikótól szakadt el, és egy ideig független köztársaságként működött egészen 1845-ig, amikor is az Amerikai Egyesült Államok 28. tagállamává vált.

1861-ben Texasban a függetlenedési tendenciák ismét erőre kaptak; Texas ekkor ismét a függetlenedés útját választotta. Az amerikai polgárháborút követően, a Konföderáció széthullása után Texast 1870-ben ismét felvették az Amerikai Egyesült Államok közé.

Érdekesség a mostani törekvésekkel kapcsolatban, hogy

az USA szövetségi Alkotmánya nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely lehetővé tenné a tagállamok elszakadását.

Ráadásul 1869-ben az USA Legfelsőbb Bírósága a Texas v. White ítéletében ezzel egybehangzóan kifejezetten úgy rendelkezett, hogy a tagállamok egyoldalúan nem szakadhatnak el az Egyesült Államok kötelékétől.

Napjainkban is időről időre felmerül Texasban a függetlenedés kérdése – általában akkor, amikor a Fehér Házban demokrata elnök lakik. Barack Obama első ciklusában például Rick Perry, az állam akkori kormányzója hintette el a közvéleményben azt, hogy a texasiak esetleg elhagyhatnák az Amerikai Egyesült Államokat.

Témák a darázsfészekből

A hétvégén a republikánusok nemcsak a függetlenedési törekvéseiket igyekeztek nyomatékosítani. Ötezer republikánus delegált szavazta meg azt az állásfoglalást, amelyben a 2020-as elnökválasztás eredményét kérdőjelezték meg.

Matt Rinaldi, a Republikánus párt texasi elnöke úgy fogalmazott, hogy a texasi republikánusoknak „nincs hite a 2020-as választási eredményekben”, annak ellenére sem, hogy az elitek ezzel ellentétes dolgokat sulykolnak. A jövőre nézve rögzítették, hogy nem hagyják, hogy a demokraták akár a 2022-es félidős, akár a 2024-es választást elcsalják. 

A texasi republikánusok

vagyis nem az Amerikai Egyesült Államok legitim módon megválasztott államfője. 

A fentieken túl a texasi kongresszuson előkerült a fegyverviselés és az abortusz kérdése is. Előbbi kapcsán a küldöttek nyilatkozatában rögzítették, hogy

Tárgyalták az abortusztilalom kérdését is. Texas a tilalom, vagyis a magzati élet teljeskörű védelmének pártján áll. Jelenleg az abortuszt Texasban nagyjából a terhesség hatodik hetétől kezdve tiltják, tavasszal azonban kiszivárgott annak a legfelsőbb bírósági döntésnek a tervezete, amely alapvető változást hozhat USA-szerte a jelenlegi liberális megközelítéshez képest. 

Kép: DOMINICK REUTER / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik