Hodorkovszkij: A szankció nem megoldás, a harctéren kell megoldani a jelenlegi helyzetet

2022. június 24. 13:10

A száműzött egykori orosz oligarcha szerint Putyin egy gengszter.

2022. június 24. 13:10
null

Interjút adott az Euronewsnak Mihail Hodorkovszkij, a Putyin által egy évtizede száműzött orosz oligarcha. Szerinte az orosz elnökön az látszik, hogy paranoiásan fél a demokratikus átalakulásoktól, meg akarja erősíteni választási esélyeit, egy olyan cárhoz hasonlítja, aki folyton külső ellenséget keres. Emlékeztetett rá, Putyin korábban is háborúval oldotta meg a választással kapcsolatos aggályait. Először 1999-ben, aztán 2008-ban, 2014-ben és most is.

Virág helyett fegyverek

Szerinte a támadás elindításában az is közrejátszhatott, hogy a covid miatti elszigeteltség segített Putyinnak megalkotni azt az elképzelést, hogy Ukrajna nem fog ellenállni, hogy nem fog szervezett ellenállásba ütközni,

Arra a kérdésre, hogy mekkora ebben a nyugat felelőssége, az exoligarcha így felelt: „A nagyobb európai országok vezetői még mindig azt hiszik, hogy lehetséges Putyinnal bármiben megállapodni anélkül, hogy megmutatnák az erejüket. Ez Putyin szempontjából gyenge pozíció. Ez óriási hiba, mert ilyenkor nem egy magukhoz hasonló vezetővel beszélnek, hanem egy gengszterrel. És minden gengszter, aki azt hiszi, hogy erős, és akitől engedményeket kérnek, megpróbál végezni az áldozatával”.

És hogy Hodorkovszkij szerint mi a megoldás akkor a jelenlegi helyzetre? Az üzletember Josep Borrellt idézve elmondta, hogy „ez a konfliktus nem a tárgyalóasztalnál fog eldőlni, hanem a harctéren. Később lesznek persze tárgyalások, és a háború végére az tesz majd pontot, de az első megoldás a harctéren születik majd meg”.

A harcmezőn kell megoldani a helyzetet!

Ma a NATO-nak lehetősége van arra, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni szuverenitását azzal, hogy fegyverekkel és ukrán katonák kiképzésével vegyen részt a háborúban, ahelyett, hogy saját területén harcolna. Ha ezt a lehetőséget elszalasztják, figyelmeztetnem kell őket: néhány év múlva, vagy talán még korábban, a NATO közvetlenül részt fog venni ebben a háborúban, mert az valamelyik NATO-ország területén fog zajlani. Azok, akik azt hiszik, hogy valahogyan meg lehet állapodni az agresszorral, elődeik hibáit ismétlik meg. Ezeket a hibákat európaiak tízmilliói fizették meg az életükkel mintegy 70 évvel ezelőtt” – mondta Hodorkovszkij, aki szerint a büntetőintézkedések nem tudják megállítani az agressziót. Hozzátette: a szankciók azonban ahhoz hozzájárulhatnak, hogy

ez az agresszió ne ismétlődjön meg újra, de most a jelenlegi helyzetet a harctéren kell megoldani.

„Ha a NATO azt akarja, hogy ez Ukrajna területén oldódjon meg, akkor természetesen sokkal szisztematikusabb támogatást kellene nyújtania. Megmosolyogtat, amikor egyes tisztviselők azt mondják: ha még öt, tíz vagy húsz fegyvert adunk Ukrajnának, akkor azzal már Oroszországot is lehet támadni. Miről beszélnek? Ma Putyin hadseregének tüzérsége hússzorosan meghaladja az ukrán hadseregét! Hússzorosan! Putyin légierejének dominanciája pedig megkérdőjelezhetetlen” – szögezte le Hodorkovszkij.

Nem kell több cár!

Az exoligarchát az utolsó kérdésben emlékeztették korábbi nyilatkozatára – miszerint Putyin meg fog bukni – és megkérdezték, hogy visszatérne-e majd a háború után Oroszországba, részt venni az újjáépítésben? Hodorkovszkij azzal hárított, hogy ő nem egy politikus alkat. Ugyanakkor hozzátette: a börtön után, ahol 10 évet töltött,

nagyon fontosak lettek a társadalmi tevékenységek számára.

„Úgy gondolom, hogy Oroszországnak nem kellene egy olyan cár figura, aki folyton külső ellenséget keres. Nagyon fontos, hogy a Putyin utáni Oroszország föderatív állammá váljon, és egy működőképes parlamentet hozzon létre, amely az orosz régiók érdekeit képviseli. Ha azon a ponton szükségük lesz a támogatásomra, rám, mint menedzserre, mint megfelelő vezetői tapasztalattal rendelkező ügyintézőre, természetesen megpróbálok segíteni az országomnak. De ha a fiatalabb generáció képes lesz erre, nagyon boldog leszek” – zárul az interjú.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. június 25. 19:37
trüközzik a gyerek
DonCiccio
2022. június 24. 18:01
És isszák a szavait Beszarás
Takagi
2022. június 24. 17:39
Korrupt szar. Majd kapsz a pofádra ezért az árulásért. Mindig nézz hátra és kóstoltasd elő az ételeid,italaid.
Csigorin
2022. június 24. 17:36
piszok hazaarulo ez, gorbacsov ketto.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!